Facebook Twitter Pinterest
2011 AIA Institute Honor Awards - Interior Architecture
Posted: Tuesday, January 11, 2011 |

The American Institute of Architects (AIA) has selected the 2011 recipients of the Institute Honor Awards, the profession’s highest recognition of works that exemplify excellence in architecture, interior architecture and urban design.

Following are the eleven winning projects in the category "Interior Architecture":

The Academy of Music; Philadelphia (Photo: Tom Crane Photography)

Click above image to view slideshow
The Academy of Music; Philadelphia (Photo: Tom Crane Photography)

The Academy of Music; Philadelphia
KlingStubbins


The beaux arts style opera house owned by The Philadelphia Orchestra is landmarked and historic, but history had not, in fact, treated its ballroom kindly. 151 years of continuous use had taken a heavy toll on the details. Meticulous research and design has restored the original context and spatial qualities to the room. Windows and doors were uncovered and restored, grisaille painting of the trompe l’oeil patterning reintroduced, original crystal and bronze chandeliers faithfully reproduced all towards recreating the original sentiments of its opening day.



Alchemist; Miami Beach
Rene Gonzalez Architect

Alchemist; Miami Beach (Photo: Michael Stavaridis)

Click above image to view slideshow
Alchemist; Miami Beach (Photo: Michael Stavaridis)

The project, a floating glass box inserted into the fifth floor of a parking structure and open to the Miami Beach sky, is calmly perched 60 feet in the air like a floating cloud. Inside reflective materials capture the colors and energy of the surrounding environment and make the space a radiant jewel that can be seen from many vantage points throughout Miami Beach.

 

Armstrong Oil and Gas; Denver Colorado
Lake|Flato Architects

Armstrong Oil and Gas; Denver Colorado (Photo: Frank Ooms)

Click above image to view slideshow
Armstrong Oil and Gas; Denver Colorado (Photo: Frank Ooms)

The adaptive re-use of a 1900’s machine shop celebrates the spirit, craft and materiality of its original program. The transformed spaces are organized around a new landscaped courtyard created by stripping away the center section of the existing roof to bring in natural light and ventilation to the interior spaces.  A gated entry court on the street front acts as a threshold to the courtyard framed by two brick volumes containing the building’s public spaces on one side and office spaces on the other.

 

Conga Room; Los Angeles, California
Belzberg Architects

Conga Room; Los Angeles, California (Photo: Benny Chan - Fotoworks)

Click above image to view slideshow
Conga Room; Los Angeles, California (Photo: Benny Chan - Fotoworks)

In an effort to meet the clients aesthetic desires for a ceiling that reflected the vibrancy and dynamism of the Latin culture, a pattern was developed made of diamonds from the rumba dance step. The ceiling also boasts a state of the art LED lighting system, which required lighting analysis and optimization, using various building performance software. Patrons ascend the staircase wrapped around this glowing spectacle. Its pattern morphs into the pedals and flowers, and responds to the varying conditions of program and space.

 

FIDM San Diego Campus; San Diego
Clive Wilkinson Architects

FIDM San Diego Campus; San Diego (Photo: Benny Chan - Fotoworks)

Click above image to view slideshow
FIDM San Diego Campus; San Diego (Photo: Benny Chan - Fotoworks)

While efficiency required the grouping of the various program areas, the architect’s focus was on creating interaction between the spaces. A looped circulation path encircles the floor plan; generous public areas and hallway lounge settings create opportunities for spontaneous interaction. A color palette drawn from the areas native vegetation appears throughout the space, and a comprehensive graphic program connotes the function of spaces and leads users through the floor.

 

John E. Jaqua Academic Center for Student Athletes; Eugene, Oregon
ZGF Architects LLP

John E. Jaqua Academic Center for Student Athletes; Eugene, Oregon (Photo: Basil Childers)

Click above image to view slideshow
John E. Jaqua Academic Center for Student Athletes; Eugene, Oregon (Photo: Basil Childers)

The Jaqua Center explores the limits of transparency and connectivity to provide student-athletes a place to gather as a community focused on study and learning. The building incorporates a range of learning environments, from small spaces for individual tutorials to a large 150-seat auditorium. The challenge of creating a tranquil environment where students feel connected to natural landscape elements and daylight was heightened by the chosen location: a busy intersection between campus and the city of Eugene, on the site of a former parking lot at one of the major campus entrances.

 

Moving Picture Company; Santa Monica, California
Patrick Tighe Architecture

Moving Picture Company; Santa Monica, California

Click above image to view slideshow
Moving Picture Company; Santa Monica, California

The forms and patterns developed are produced using studies of light. Light is analyzed and modeled three dimensionally. Frames from the animation are chosen and layered to organize spatial qualities and movement throughout the office environment. Grading rooms, edit bays, conference rooms, open and closed offices, client areas, production spaces, entertaining areas, tape vaults, mechanical rooms, machine rooms, exterior terraces and support spaces make up the program of the facility.

 

The Power House, Restoration/Renovation; St. Louis
Cannon Design

The Power House, Restoration/Renovation; St. Louis (Photo: Gayle Babcock/Architectural Imageworks)

Click above image to view slideshow
The Power House, Restoration/Renovation; St. Louis (Photo: Gayle Babcock/Architectural Imageworks)

Built in 1928 and in disuse for almost three decades, the historic structure had confounded developers over the years who struggled with its tall volume but relatively small footprint. Crisp, modern workspace is juxtaposed against rusted columns and glazed brick. The new floors are held away from the north and east elevations, which contain dramatic Romanesque windows facing out to the city. The windows afford a significant amount of daylight and views to the surrounding neighborhood.

 

Registrar Recorder County Clerk Elections Operations Center; Santa Fe Springs, California
Lehrer Architects

Registrar Recorder County Clerk Elections Operations Center; Santa Fe Springs, California (Photo: Michael Lehrer)

Click above image to view slideshow
Registrar Recorder County Clerk Elections Operations Center; Santa Fe Springs, California (Photo: Michael Lehrer)

The design work is to transform the huge, drab new warehouse into a place of delight. Given its scale, economy and impact were critical. Color was used strategically—with paint and megabanner technology--in space, on select vertical (walls and banners) and horizontal (floors) surfaces, using paint and fabric. Bright colors and imagery energize the entire warehouse and increase productivity.

 

Vancouver Convention Centre West; Vancouver, British Columbia
Design Architect: LMN Architects, Prime Architects: DA/MCM

Vancouver Convention Centre West; Vancouver, British Columbia (Photo: LMN Architects)

Click above image to view slideshow
Vancouver Convention Centre West; Vancouver, British Columbia (Photo: LMN Architects)

As the world's first LEED Platinum convention center, this project is designed to bring together the complex ecology, vibrant local culture and urban environment, embellishing their inter-relationships through architectural form and materiality. The design knits the convention center experience into the urban fabric of the downtown core, using the building to frame public open space and extend the city’s pedestrian activity to the waterfront.

 

Washington Square Park Dental; San Francisco
Montalba Architects, Inc.

Washington Square Park Dental; San Francisco (Photo: Mitch Tobias)

Click above image to view slideshow
Washington Square Park Dental; San Francisco (Photo: Mitch Tobias)

Spatial layout and design decisions were made with the intent of maximizing and filtering natural light through the operatories, an element too often overlooked in dental offices. The long, interior entry ramp is framed by a linear garden which serves as a calming visual counterpoint to the more industrial materials of steel and acrylic. Throughout the space, unexpected views, sculpted with material properties and light, continually shift patients’ perceptions of what is public and what is private.

 

The jury for the 2011 Institute Honor Awards for Interior Architecture includes: John Ronan, AIA, (chair), John Ronan Architects; Jaime Canaves, FAIA, Florida International University; Margaret Kittinger, AIA, Beyer Blinder Belle Architects; Bryan Lewis, The Capital Group Companies and Brian Malarkey, AIA, Kirksey.



Comments:
Featured Competitions:
image
Register: Jul 6 / Submit: Jul 30
image
Register: Sep 30 / Submit: Oct 21
image
Register/Submit: Sep 1
image
Register: May 25 / Submit: Jul 13

Search News by Keyword:
Advertisement