Facebook Twitter Pinterest
2013 Recipients of the AIA Small Project Awards
Posted: Thursday, April 11, 2013 |

Ten projects have been announced by the American Institute of Architects to receive the 2013 Small Project Award. Now in its tenth year, the AIA Small Project Awards Program was established to recognize small-project practitioners for the high quality of their work and to promote excellence in small-project design.

Detail of Bemis Info Shop; Omaha, NE by Min | Day (Photo: L. Gawel)

Click above image to view slideshow
Detail of Bemis Info Shop; Omaha, NE by Min | Day (Photo: L. Gawel)

The jury for the Small Project Awards includes: Leonard Kady, AIA, (jury chair) Leonard Kady Architecture + Design; Julie Beckman, KBAS; Christopher Herr, AIA, Studio H:T; Laura Kraft, AIA, Laura Kraft Architect; and Rob Yagid, Fine Homebuilding Magazine.

Award recipients are categorized into four groups: Category 1) A small project construction, object, work of environmental art or architectural design element up to $150,000; Category 2) A small project construction, up to $1,500,000; Category 3) A small project construction, object, work of environmental art, or architectural design less than 5,000-square-foot constructed by the architect (the architect must have had a significant role in the construction, fabrication and/or installation of the work, in addition to being the designer); and Category 4) Unbuilt architectural designs less than 5,000-square-foot for which there is no current intent to build, of all project types including purely theoretical, visionary projects, with or without a client.

CATEGORY 1

Bemis Info Shop; Omaha, NE
Min | Day

Bemis Info Shop; Omaha, NE by Min | Day (Photo: M. Sinclair)

Click above image to view slideshow
Bemis Info Shop; Omaha, NE by Min | Day (Photo: M. Sinclair)

More than a new entry and reception area for a contemporary art center, the InfoShop is a social condenser and transition space between the city and the galleries. It is an open social space for spontaneous meetings, dialog and debate. A 24’-long reception desk can be transformed into a full bar with a plug that fills the work area. Opposite are banks of simple boxes for publications and leaflets that extend the modules of the existing brick wall. The paneled the wall with custom, CNC-milled panels derived from a pinwheel aperiodic tiling pattern. The pattern is composed of right triangles with infinite variation in scale and orientation but no periodicity.

Cemetery Marker; South Canaan, PA
Kariouk Associates

Cemetery Marker; South Canaan, PA by Kariouk Associates (Photo: Photolux Studio/Christian Laloned)

Click above image to view slideshow
Cemetery Marker; South Canaan, PA by Kariouk Associates (Photo: Photolux Studio/Christian Laloned)

Before dying, a woman left a note for her children to be read after her death and her sole request was that her gravesite becomes a garden. The tops of her marker are inscribed with a stanza from Audre Lorde’s poem “Prologue”, reading“…The children remain like blades of grass over the earth and all the children are singing louder than mourning…And the grasses will still be singing.” The five cast bronze plates of this marker spread over the site at varied heights above the earth, spaced to permit the grass to grow between. As the plates age, they oxidize and blend into the landscape.

Studio for a Composer; Spring Prairie, WI
Johnsen Schmaling Architects

Studio for a Composer; Spring Prairie, WI by Johnsen Schmaling Architects (Photo: John J. Macaulay)

Click above image to view slideshow
Studio for a Composer; Spring Prairie, WI by Johnsen Schmaling Architects (Photo: John J. Macaulay)

This intimate retreat serves as a studio for a Country Western musician to write his work and reconnect with nature. A concrete plinth, carved into the sloped site, provides storage space and supports a linear studio volume whose long sides are covered with a weathering steel shroud. Glazed openings at each end of the studio frame views into the landscape, providing access into the space and onto the green roof of the concrete plinth. The clerestory provides natural light for the storage space below; at night, it emits its soft glow into the dark countryside. The carefully detailed steel envelope turns the building skin into an ever-changing canvas.

CATEGORY 2

Nexus House; Madison, WI
Johnsen Schmaling Architects

Nexus House; Madison, WI by Johnsen Schmaling Architects (Photo: John J. Macaulay)

Click above image to view slideshow
Nexus House; Madison, WI by Johnsen Schmaling Architects (Photo: John J. Macaulay)

The house is composed of two principal building blocks: a two-story brick podium partially embedded in the sloping site; and a linear cedar-clad meander that wraps up and over the podium before transforming into a cantilever, its overhang providing shade for the patio below. Steps lead up the slope to the front door, a glazed recess with a delicate steel canopy marking the vertical joint between the two building blocks. The door opens into a vestibule that leads into the main living hall, an open space whose neutral material palette is complemented by a troika of dark-stained wood objects spatially anchoring the open space: an entertainment center; a fireplace and chimney; and a wood canopy cradling an intimate side lounge, which can be closed off to transform into a guest bedroom or quiet study.

Pavilion at Cotillion Park; Dallas, TX
Mell Lawrence Architects

Pavilion at Cotillion Park; Dallas, TX by Mell Lawrence Architects (Photo: Mell Lawrence)

Click above image to view slideshow
Pavilion at Cotillion Park; Dallas, TX by Mell Lawrence Architects (Photo: Mell Lawrence)

The composition of steel components abstracts and mimics the surrounding trees to produce similar dappled shade. The sun’s movement animates the structure, catching direct light, casting shadows and patterns, and creating dynamic figure-ground shapes against the sky. Long concrete benches not only define the outdoor room under the translucent roof, but stretch out beyond to extend the usable area into and under the surrounding shade trees. Over time the raw steel will oxidize and the fly-ash concrete will weather like natural stone. The solid polycarbonate roof blocks the rain and UV rays. Suspended at the center of the pavilion hangs a bright red/orange elliptical mobile/weathervane which gently rotates to acknowledge any changing wind direction.

Webb Chapel Park Pavilion; Mission, TX
Cooper Joseph Studio

Webb Chapel Park Pavilion; Mission, TX by Cooper Joseph Studio (Photo: Eduard Hueber/ArchPhoto Inc.)

Click above image to view slideshow
Webb Chapel Park Pavilion; Mission, TX by Cooper Joseph Studio (Photo: Eduard Hueber/ArchPhoto Inc.)

The site plan creates a shaded area for both a playground, and a soccer field. All surfaces are highly durable, fireproof and maintenance free. The reduced palette of board-formed concrete and plaster allows for the most effective play of shade and shadow. There is an element of surprise with the bright yellow, pyramidal shapes inside the rectangular concrete shell. The ceiling’s primary purpose is to act as a natural ventilation system, just as a traditional “palapa”, allowing hot air to rise. Convection breezes are increased as seating is embedded in the earth, keeping the concrete cooled.

CATEGORY 3

308 Mulberry; Lewes, DE
Robert M. Gurney, FAIA

308 Mulberry; Lewes, DE by Robert M. Gurney, FAIA (Photo: Maxwell MacKenzie)

Click above image to view slideshow
308 Mulberry; Lewes, DE by Robert M. Gurney, FAIA (Photo: Maxwell MacKenzie)

The original structure was constructed in the early nineteenth-century in the heart of the historical district of Lewes. In the redesign, the exterior of the original structure is meticulously restored. While the exterior of the original house is restored with historically correct detailing, the four new pavilions are crisply detailed, without overhangs and trim. The additions are conceived as one-story pavilions organized around a new swimming pool and large Deodor Cedar tree, located at the rear of the property. Large expanses of glass set in black steel frames punctuate the cedar walls. Tall red brick chimneys and landscape walls add vertical and horizontal elements, completing the composition.

Nevis Pool and Garden Pavilion; Bethesda, MD
Robert M. Gurney, FAIA

Nevis Pool and Garden Pavilion; Bethesda, MD by Robert M. Gurney, FAIA (Photo: Maxwell MacKenzie)

Click above image to view slideshow
Nevis Pool and Garden Pavilion; Bethesda, MD by Robert M. Gurney, FAIA (Photo: Maxwell MacKenzie)

The new pavilion, intended for year round use, provides a threshold between the structured landscape and adjacent woodland. A low-pitched, terne coated stainless steel roof floats above a dry-stacked slate wall and mahogany volume. The interior contains a stainless steel kitchen component along with a small living space, anchored by the fireplace. The bluestone flooring, stone and mahogany walls, and Douglas-fir ceiling create a warm, natural space. Five steel-framed glass doors along with frameless glass walls and mitered glass corners enclose the space, open the space much of the year while a large fireplace and heated floors provide a cozy counterpoint in winter months.

Tahoe City Transit Center; Tahoe City, CA
WRNS Studio

Tahoe City Transit Center; Tahoe City, CA by WRNS Studio (Photo: Bruce Damonte/WRNS Studio)

Click above image to view slideshow
Tahoe City Transit Center; Tahoe City, CA by WRNS Studio (Photo: Bruce Damonte/WRNS Studio)

The Tahoe City Transit Center (TCTC) represents a vital step toward achieving a more sustainable transportation network within the region. The structure’s long and low roof hovers above the land, and is carefully situated among existing trees and other dramatic features of the site. In a simple, elemental gesture, the building brings together two of the area’s predominant materials, Sierra granite and western red cedar. With its broad eaves, narrow floor plate, thermally massive walls, and high performance glazing, the building adapts to the seasons and integrates sustainability wherever possible.

CATEGORY 4

Four Eyes House; Coachella Valley, CA
Edward Ogosta Architecture

Four Eyes House; Coachella Valley, CA by Edward Ogosta Architecture (Image: Edward Ogosta Architecture)

Click above image to view slideshow
Four Eyes House; Coachella Valley, CA by Edward Ogosta Architecture (Image: Edward Ogosta Architecture)

Four "sleeping towers" orchestrate four spatiotemporal viewing experiences: morning sunrise (east), mountain range (south), evening city lights (west), and nighttime stars (zenith). Each tower contains a compact top-floor bedroom, sized only for the bed, and each with a unique viewing-aperture. Ground-floor common spaces form a loose connective field between the discrete tower volumes, and offer a more permeable relationship to the landscape. The sensations of sleeping and waking are thus inflected by the building's foregrounding of intensified onsite experiential events.

Find many more photos of the ten awarded projects in the image gallery below.

Bemis Info Shop; Omaha, NE by Min | Day (Photo: M. Sinclair) Bemis Info Shop; Omaha, NE by Min | Day (Photo: BEMIS) Bemis Info Shop; Omaha, NE by Min | Day (Photo: L. Gawel) Cemetery Marker; South Canaan, PA by Kariouk Associates (Photo: Photolux Studio/Christian Laloned) Cemetery Marker; South Canaan, PA by Kariouk Associates (Photo: Photolux Studio/Christian Laloned) Cemetery Marker; South Canaan, PA by Kariouk Associates (Photo: Photolux Studio/Christian Laloned) Cemetery Marker; South Canaan, PA by Kariouk Associates (Photo: Photolux Studio/Christian Laloned) Studio for a Composer; Spring Prairie, WI by Johnsen Schmaling Architects (Photo: John J. Macaulay) Studio for a Composer; Spring Prairie, WI by Johnsen Schmaling Architects (Photo: John J. Macaulay) Studio for a Composer; Spring Prairie, WI by Johnsen Schmaling Architects (Photo: John J. Macaulay) Studio for a Composer; Spring Prairie, WI by Johnsen Schmaling Architects (Photo: John J. Macaulay) Nexus House; Madison, WI by Johnsen Schmaling Architects (Photo: John J. Macaulay) Nexus House; Madison, WI by Johnsen Schmaling Architects (Photo: John J. Macaulay) Nexus House; Madison, WI by Johnsen Schmaling Architects (Photo: John J. Macaulay) Nexus House; Madison, WI by Johnsen Schmaling Architects (Photo: John J. Macaulay) Pavilion at Cotillion Park; Dallas, TX by Mell Lawrence Architects (Photo: Mell Lawrence) Pavilion at Cotillion Park; Dallas, TX by Mell Lawrence Architects (Photo: Mell Lawrence) Pavilion at Cotillion Park; Dallas, TX by Mell Lawrence Architects (Photo: Mell Lawrence) Pavilion at Cotillion Park; Dallas, TX by Mell Lawrence Architects (Photo: Mell Lawrence) Webb Chapel Park Pavilion; Mission, TX by Cooper Joseph Studio (Photo: Eduard Hueber/ArchPhoto Inc.) Webb Chapel Park Pavilion; Mission, TX by Cooper Joseph Studio (Photo: Eduard Hueber/ArchPhoto Inc.) Webb Chapel Park Pavilion; Mission, TX by Cooper Joseph Studio (Photo: Eduard Hueber/ArchPhoto Inc.) Webb Chapel Park Pavilion; Mission, TX by Cooper Joseph Studio (Photo: Eduard Hueber/ArchPhoto Inc.) 308 Mulberry; Lewes, DE by Robert M. Gurney, FAIA (Photo: Maxwell MacKenzie) 308 Mulberry; Lewes, DE by Robert M. Gurney, FAIA (Photo: Maxwell MacKenzie) 308 Mulberry; Lewes, DE by Robert M. Gurney, FAIA (Photo: Maxwell MacKenzie) 308 Mulberry; Lewes, DE by Robert M. Gurney, FAIA (Photo: Maxwell MacKenzie) Nevis Pool and Garden Pavilion; Bethesda, MD by Robert M. Gurney, FAIA (Photo: Maxwell MacKenzie) Nevis Pool and Garden Pavilion; Bethesda, MD by Robert M. Gurney, FAIA (Photo: Maxwell MacKenzie) Nevis Pool and Garden Pavilion; Bethesda, MD by Robert M. Gurney, FAIA (Photo: Maxwell MacKenzie) Nevis Pool and Garden Pavilion; Bethesda, MD by Robert M. Gurney, FAIA (Photo: Maxwell MacKenzie) Tahoe City Transit Center; Tahoe City, CA by WRNS Studio (Photo: Bruce Damonte/WRNS Studio) Tahoe City Transit Center; Tahoe City, CA by WRNS Studio (Photo: Bruce Damonte/WRNS Studio) Tahoe City Transit Center; Tahoe City, CA by WRNS Studio (Photo: Bruce Damonte/WRNS Studio) Tahoe City Transit Center; Tahoe City, CA by WRNS Studio (Photo: Bruce Damonte/WRNS Studio) Four Eyes House; Coachella Valley, CA by Edward Ogosta Architecture (Image: Edward Ogosta Architecture) Four Eyes House; Coachella Valley, CA by Edward Ogosta Architecture (Image: Edward Ogosta Architecture) Four Eyes House; Coachella Valley, CA by Edward Ogosta Architecture (Image: Edward Ogosta Architecture) Four Eyes House; Coachella Valley, CA by Edward Ogosta Architecture (Image: Edward Ogosta Architecture)


Tags for this entry:
usa, award, aia, prize, residential, pavilion, small project
Comments:
Featured Competitions:
image
Register: May 25 / Submit: Jul 13
image
Register: Jul 6 / Submit: Jul 30
image
Register: Sep 30 / Submit: Oct 21
image
Register/Submit: Sep 1

Search News by Keyword:
Advertisement