Facebook Twitter Pinterest
6 POINTS FOR A “NEUE ANGEWANDTE” by Wolfgang Tschapeller
Posted: Thursday, March 01, 2012 |

Viennese architectural firm Wolfgang Tschapeller ZT GmbH has won the First Prize in an international competition that seeks to overhaul the campus of the Angewandte, a group of buildings that house the University of Applied Arts, as well as the Museum for Applied Arts in Vienna, Austria.

Tschapeller's winning entry, together with fourteen finalist submissions, will be on view in an exhibition at the Museum for Applied Arts from March 9 through 25. The opening reception is on Thursday, March 8 at 7:30 pm.

Competition-winning design for the University of Applied Arts Vienna by Wolfgang Tschapeller (Image: Wolfgang Tschapeller)

Click above image to view slideshow
Competition-winning design for the University of Applied Arts Vienna by Wolfgang Tschapeller (Image: Wolfgang Tschapeller)

Project Description from the Architects:

Between 1st and 3rd district in Vienna on the Ringstrasse a few buildings of different authors and times are collected on a block. Heinrich von Ferstel, Schwanzer-Wörle and Noever-Müller are the architects of the group of fine buildings. Some of them serve the purposes of the Museum for Applied Arts and some of them serve the University of Applied Arts. The original urban intent for this group of buildings follows a very fine, subtle and precise idea. Although being part of a block, or standing on a block, they were always meant to keep their independency and autonomy by simultaneously allowing for a visibility of the space in between them.

In late 2011 an international 2 stage competition was announced. Wolfgang Tschapeller ZT GmbH proposed 6 POINTS FOR A “NEUE ANGEWANDTE”

Image: Wolfgang Tschapeller

Click above image to view slideshow
Image: Wolfgang Tschapeller

ERASE - RESTORE
The LINK BUILDING by Schwanzer/Wörle was an unfortunate move. It does not only work strongly against the original urban intent of a loose and open grouping of buildings on a block. It works also against the character of Schwanzer/Wörle´s own design. Ferstel Bau as well as the Schwanzer/Wörle Bau are in their essence autonomous objects standing in critical and productive distance to each other. Such a reading is re-proposed in our project. Consequently the following steps are proposed:

  • Demolition link building,
  • Reconstruction of those parts of the Ferstel Bau and the Schwanzer-Wörle Bau which were destroyed by the insertion of the LINK BUILDING,
  • Activation of the now very well lit areas of the Schwanzer/Wörle Bau

DISLOCATE
We are fascinated by seriality of the Schwanzer/Wörle Bau. The building consists in essence of a series of columns and slabs. By taking out stairs and elevator cores and by repositioning them in front of the serial structure of the Schwanzer/Wörle Bau two essential targets are achieved:

  • Full flexibility on the entire floor slab
  • Remarkable gain of usable floor area
  • Improvement of circulation (in economic and spatial terms)

Image: Wolfgang Tschapeller

Click above image to view slideshow
Image: Wolfgang Tschapeller

PURE STRUCTURE – AN ENTIRELY EMTPY SHELF
The removal of stair and elevator cores displays a pure serial structure. What remains are solely columns and slabs, ready for multiple functional readings. The shelf like structure will house the Studios.

COMMON BASE
Ferstel Bau and Schwanzer/Wörle Bau are connected by a common functional base, containing lecture halls, workshops, storage spaces, technical installations as well as supply lines and waste management.

CAMPUS - WHERE 17 DIFFERENT STUDIOS MEET
In essence we propose 3 main connecting elements to “make” the new Campus of the Angewandte.

  • The INTERIOR SQUARE connects Ferstel Bau with Schwanzer/Wörle Bau,
  • The GARDEN connects the buildings of the University with those of the Museum
  • The BROADWAY, a large stair which runs diagonally across the elevation of the Schwanzer/Wörle Bau. The BROADWAY is not only a means of circulation; it is the platform where members and knowledge of the 17 different studios meet. It is the informal marketplace for cross disciplinary projects.

TEMPORARY STRUCTURES
On the roof of the University two optional, temporary structures are proposed. Two pneumatic balloons indicate and signal special occasions at the Angewandte to the surrounding City. Raised transparent balloons means a special day, like flags on a building.

Interior rendering (Image: Wolfgang Tschapeller)

Click above image to view slideshow
Interior rendering (Image: Wolfgang Tschapeller)

Project Details:

Project: University of Applied Arts Vienna  
Location: Vienna, Austria 
Project status: competition, 1st prize 
Planning period: 2012 

Architect: Wolfgang Tschapeller ZT GmbH

Collaborators: Jesper Bork, Simon Oberhammer, Mark Balzar, Franz Kropatschek, Gonzalo Vaillo Martinez, Daniel Ehrl

Consultants: Werkraum Wien (structural engineering), Planungsgruppe Grünpichler GmbH (BSE), Dr. Jochen Käferhaus (energy climate control), Brandrat (fire safety), Klaus Pokorny (lighting design), ISOCHROM, Armin Hess (renderings)

Find more diagrams of the proposal in the image gallery below.

Diagram (Image: Wolfgang Tschapeller) Diagram (Image: Wolfgang Tschapeller) Diagram (Image: Wolfgang Tschapeller) Diagram (Image: Wolfgang Tschapeller) Diagram (Image: Wolfgang Tschapeller) Diagram (Image: Wolfgang Tschapeller) Diagram (Image: Wolfgang Tschapeller) Diagram (Image: Wolfgang Tschapeller) Diagram (Image: Wolfgang Tschapeller) Diagram (Image: Wolfgang Tschapeller) Diagram (Image: Wolfgang Tschapeller)


Comments:
Jonhy
Tuesday, March 06, 2012
Serious?!??!
That's a terrible joke.

Who was in the jury?

qp
barbsville
Sunday, March 11, 2012
you can rely on the viennese to intoxicate themselves in one manner or another

Featured Competitions:
image
Register: Jul 6 / Submit: Jul 30
image
Register/Submit: Sep 1
image
Register: May 25 / Submit: Jul 13
image
Register: Sep 30 / Submit: Oct 21

Search News by Keyword:
Advertisement