Facebook Twitter Pinterest
Aedas wins top honors for Revitalisation Project at the latest HKIA Annual Awards in Hong Kong
Posted: Wednesday, June 11, 2014 |

In the latest Hong Kong Institute of Architects (HKIA) Annual Awards, Aedas was no doubt victorious once again with two preservation/renewal projects: "Art Community": Revitalisation Project in Wan Chai, Hong Kong and Center 66 in Wuxi, China. As the highest architectural awards program in Hong Kong, the HKIA Awards recognizes outstanding architecture designed by HKIA members.

Aedas once again won the highest honor, Medal of the Year, in addition to the Special Architectural Award--Heritage and Adaptive Reuse for the Revitalisation Project. For Center 66 -- a mixed-used development built from a historic building with features dating to the Ming Dynasty -- Aedas received a Merit Award for a Commercial Building outside Hong Kong.

Below are photos of the Revitalisation Project, which preserved and revived an early 20th-century shophouse building into a public space for arts and culture.

Exterior of Aedas' Revitalisation Project at Mallory Street in Wan Chai, Hong Kong. Photo courtesy Aedas

Click above image to view slideshow
Exterior of Aedas' Revitalisation Project at Mallory Street in Wan Chai, Hong Kong. Photo courtesy Aedas

"Objective: This project conserves a rare and intact Shophouse ensemble (Grade 2 Historic Building) dated 1910s and revitalizes the old district of Wan Chai.

The team achieved three almost impossible tasks of:

  1. Providing Public Open Space within a tight urban site
  2. Preserving historic buildings and upgrading to current building regulations
  3. Revitalizing it into a community-based Art & Cultural centre (as concluded from public consultation)."

Exterior. Photo courtesy Aedas

Click above image to view slideshow
Exterior. Photo courtesy Aedas

"Reveal Urban Pattern: Wan Chai streets and blocks track the urban evolution of Hong Kong from historical fishing village, to colonial trading port, and to a diversified city. Revitalizing this rare and intact urban historic ensemble for compatible community use and harmonious streetscape indeed sustains our mission of urban progress."

New public open space. Photo courtesy Aedas

Click above image to view slideshow
New public open space. Photo courtesy Aedas

"Revived Historic Fabric: With innovative techniques, old Shophouse space can be adapted into modern leisure / commercial use. It also conserves historic features, consolidates structures, improves indoor environment, and comply with current Building Regulations.'

Innovative Restoration Techniques: Innovative methods can upgrade traditional building techniques, and integrate them with modern technologies to comply with contemporary standards and regulations. This approach perpetuates historic fabric to serve public for this generation and the next."

Bridge linking the old and new blocks. Photo courtesy Aedas

Click above image to view slideshow
Bridge linking the old and new blocks. Photo courtesy Aedas

"Present Architectural Value of Shophouse: Pre-war Shophouse records the historic progress where early colonial safety and health building codes modifed traditional Chinese dwellings. Adaptive re-use of this Shophouse ensemble demonstrates architectural innovation can revive our traditional fabric once again to suit modern use and standards."

Exterior. Photo courtesy Aedas

Click above image to view slideshow
Exterior. Photo courtesy Aedas

"Occupants' Guideline: Through good conservation practice and collaboration with users, professionals can help to build up knowledge for Social Enterprise in managing and maintaining the historic building. Design guidelines enable Retailers to devise compatible shopfronts respectful of historic generic configurations. Pre-install fixtures facilitate versatile public functions without damaging historic fabric. Collaboration with operators help train staff to practice long-term maintenance of building."

Restored staircase. Photo courtesy Aedas

Click above image to view slideshow
Restored staircase. Photo courtesy Aedas

"Timber Stair Re-Assembled: Instead of conventional approach of retaining old structure for visual purposes, the original timber stair here was meticulously re-assembled with concealed structural support to enable safe walking by public.

Increase Loading to Traditional Timber Flooring: Historic timber joists and floor boards were carefully removed for repairing by traditional carpentry and treated for modern moisture and mould resistance, and re- assembled on original brick corbels, but strengthened by concealed steel structure."

Restored Units. Photo courtesy Aedas

Click above image to view slideshow
Restored Units. Photo courtesy Aedas

"Sustainability: This project retains architectural heritage, revitalizes our old district, and adapts to suit viable public use for this generation and the next. Holistic sustainable approaches include:

  1. Adaptation of urban historic infrastructure, include block / lane pattern and traditional streetstore mix,fabric to sustain harmonious streetscape,
  2. Salvaging historic components (timber stair, tiled roof, railings, floor tiles), strengthened, and re-assembled to enable public use;
  3. Transmitting traditional craftsmanship (brickwork repairs and carpentries), yet teaching new skills to integrate with modern technologies; (
  4. Designing pre-fixtures and collaborating with users to enable fit-out and longterm maintenance without disruption of historic fabric;
  5. Creating hub for community cultural exchange in dense urban cityscape"

View from the new public open plaza. Photo courtesy Aedas

Click above image to view slideshow
View from the new public open plaza. Photo courtesy Aedas

"Versatile Green Wall: Inspired by traditional pot plants along old Shophouse balconies, the innovative green walls are composed of infinitely interchangeable planter boxes hung on movable gates, enabling a versatile adaptation of the public open space either for installation arts or display screens."

Restored Units. Photo courtesy Aedas

Click above image to view slideshow
Restored Units. Photo courtesy Aedas

"Interactive Environment: Modern expression of Annex block contrasts with the historic blocks. Its transparent curtain wall and harmonious movable timber louver screens allow interactive visual exchange and environmental control, similar to the traditional Shophouse French Doors.

Faithful Evolution of Streetscape: Instead of re-inventing or freezing the old appearance, this design respects historic changes. This project faithfully re-instates the more intact portions and features, but introduces contemporary design and materials to the remaining blocks to integrate with the historically reconfigured bulk, thereby presents the 100-year evolving urban streetscape of Wan Chai."

Restored Units. Photo courtesy Aedas

Click above image to view slideshow
Restored Units. Photo courtesy Aedas

Key Project Facts:

Site area: About 780 sqm
Building height: About 23 m tall
Gross floor area: About 2,400 sqm
Open space:  About 300 sqm
Antiquities Historic Grading: Grade 2
First completion: 1910s
Completion of this major revitalization: 2013

Project Team

Client and Project Manager: Urban Renewal Authority (URA)
Architect: Aedas
Authorized Person: C.M.Wong & Associates Limited
Structural Engineer: C.M.Wong & Associates Limited
Geotechnical Engineer: C.M.Wong & Associates Limited
M&E Consultant: J. Roger Preston Limited
Quantity Surveyor : Rider Levett Bucknall Limited
Conservation Consultant : Centre for Architectural Heritage Research of The Chinese University of Hong Kong
Main Operator : Hong Kong Arts Centre
Main Contractor: Woon Lee Construction Co. Limited
Conservation Contractor: Ding Hsung Construction Company
Main Contractor (Demolition & Foundation Strengthening): Hsin Chong Construction (Engineering) Limited
Main Contractor (Foundation Strengthening): Pacific Construction Limited

Photos courtesy Aedas

Click the thumbnails below for more photos.

Before restoration. Photo courtesy Aedas Photo courtesy Aedas Moveable green walls. Photo courtesy Aedas Overlooking the new public open space. Photo courtesy Aedas Using the new public open space for events. Photo courtesy Aedas Restored French doors to the balcony. Photo courtesy Aedas Restored kitchen area. Photo courtesy Aedas Restored Units. Photo courtesy Aedas Section. Image: Aedas Site plan. Image: Aedas


Comments:
Featured Competitions:
image
Register/Submit: Jan 23
image
Register/Submit: Jan 26
image
Register/Submit: Feb 20
image
Register/Submit: Jan 22
image
Register: Dec 10 / Submit: Dec 21
image
Register/Submit: Jan 16
image
Register: Jan 13 / Submit: Jan 27
image
Register: Nov 30 / Submit: Feb 28
image
Register: Feb 25 / Submit: Mar 16

Search News by Keyword:
Advertisement