Facebook Twitter Pinterest
AIA Selects 2013 COTE Top Ten Green Projects
Posted: Monday, April 22, 2013 |

The top ten examples of sustainable architecture and green design solutions have been selected by the American Institute of Architects and its Committee on the Environment (COTE) today. The COTE Top Ten Green Projects program, now in its 17th year, celebrates projects that are the result of a thoroughly integrated approach to architecture, natural systems, and technology.

A New Norris House; Norris, TN by College of Architecture & Design, UT Knoxville (Photo: Ken McCown)

Click above image to view slideshow
A New Norris House; Norris, TN by College of Architecture & Design, UT Knoxville (Photo: Ken McCown)

The 2013 COTE Top Ten Green Projects jury includes: Fiona Cousins, PE, Arup; Lance Hosey, AIA, RTKL; Keelan Kaiser, AIA, Judson University; Sheila Kennedy, AIA, Kennedy & Violich Architecture Ltd.; Rod Kruse, FAIA, BNIM Architects and Gail Vittori, Center for Maximum Potential Building Systems.

The selected projects will be honored at the AIA 2013 National Convention and Design Exposition in Denver.

A New Norris House; Norris, TN
College of Architecture & Design, UT Knoxville 

At 1008 square foot, this production house is less than half the size of the median house. “Rightsizing” reduced material and operational loads and costs, and shifted funds to quality design and construction, passive strategies and high-efficiency systems. The dormer and skylight are placed so daylight is reflected and diffused. No-VOC paint color is warm white with a punch of red-orange hidden within the swing space to produce a warm glow from reflected light. Low-E glass and translucent blinds provide further control over heat, glare and privacy. All interior rooms are daylit throughout the day. Electric lighting is integrated with cabinetry and includes low-energy LEDs.

Read also the A New Norris House: Phase IV blog by Samuel Mortimer about the building and its environmental performance on Bustler's sister site Archinect.

Charles David Keeling Apartments; La Jolla, CA
KieranTimberlake 

Charles David Keeling Apartments; La Jolla, CA by KieranTimberlake (Photo: Lenska Aerial Photography)

Click above image to view slideshow
Charles David Keeling Apartments; La Jolla, CA by KieranTimberlake (Photo: Lenska Aerial Photography)

The design response was to tune the design to capitalize on the favorable environmental features, while moderating or eliminating the undesirable ones. This led to a building envelope that uses thermal mass to buffer temperature changes, minimizes solar gain, and naturally ventilates. Water scarcity is managed through a comprehensive strategy of conservation and reuse, including on-site wastewater recycling. A vegetated roof, an unusual feature in this dry climate, absorbs and evaporates rain that falls on that portion of the building, with overflow directed to the courtyard retention basins.

Clock Shadow Building; Milwaukee, WI
Continuum Architects + Planners 

Clock Shadow Building; Milwaukee, WI by Continuum Architects + Planners (Photo: Tricia Shay)

Click above image to view slideshow
Clock Shadow Building; Milwaukee, WI by Continuum Architects + Planners (Photo: Tricia Shay)

This project cleans up a brown-field site that was difficult to develop. The continental climate provides large swings in temperature and humidity which necessitated passive strategies such as: southern facing windows with sun screens that maximize insolation of the sun during cooler months and operable windows that let cool fresh air into the building, allowing the users to effectively “turn off” the heating and cooling systems during swing months. To gain the most efficiency from the HVAC systems, the project utilizes a geo-thermal system, drilled directly below the building, which stabilizes the temperature of the conditioned water used to heat and cool the spaces.

Federal Center South Building 1202; Seattle, WA
ZGF Architects LLP 

Federal Center South Building 1202; Seattle, WA by ZGF Architects LLP (Photo: Benjamin Benschneider)

Click above image to view slideshow
Federal Center South Building 1202; Seattle, WA by ZGF Architects LLP (Photo: Benjamin Benschneider)

Current energy models predict the building to operate at a “net zero capable” Energy Use Intensity (EUI) of 20.3 kBtu/SF/year, performing 40 percent better than ASHRAE 2007. The building will earn an ENERGY STAR Score of 100 and comply with 2030 Challenge goals. The project is one of the first in the region to use structural piles for geothermal heating and cooling, as well as a phase change thermal storage tank. Two new products, chilled sails and open office lighting, were developed and manufactured specifically for this project to help achieve aggressive energy targets. To optimize the use of the available reclaimed timbers, the team designed, tested, and constructed the first wood composite beam system in the U.S.

Pearl Brewery/Full Goods Warehouse; San Antonio, TX
Lake Flato Architects 

Pearl Brewery/Full Goods Warehouse; San Antonio, TX by Lake Flato Architects (Photo: Casey Dunn)

Click above image to view slideshow
Pearl Brewery/Full Goods Warehouse; San Antonio, TX by Lake Flato Architects (Photo: Casey Dunn)

This 67,000 square foot LEED Gold warehouse includes passive solutions including open breezeways, which were carefully oriented to prevailing summer breezes and supplemented with large ceiling fans. Large light monitors oriented to the north provide natural daylight to the breezeways, while the south wall of the cupola is open to allow hot air to escape as it rises. 100% of the rainwater captured from roofs coupled with recycled water, is used to irrigate the landscaping on site, eliminating the need for potable irrigation water. Highly efficient ductless minisplit systems were installed to condition indoor spaces. These systems can serve multiple zones using only one outdoor unit, and allows individual control of the air conditioning in each room.

Marin Country Day School Learning Resource Center and Courtyard; Corte Madera, CA
EHDD 

Marin Country Day School Learning Resource Center and Courtyard; Corte Madera, CA by EHDD (Photo: Josh Partee)

Click above image to view slideshow
Marin Country Day School Learning Resource Center and Courtyard; Corte Madera, CA by EHDD (Photo: Josh Partee)

Around 95 percent of spaces are daylit and naturally ventilated. Night time operation of the cooling tower and an underground water tank provide active thermal storage, for daytime cooling. The design of the building envelope includes air tightness detailing and the use of fire treated wood stud framing to minimize thermal bridging. To provide an excellent thermal envelope, walls were constructed with 2x8 and 2x10 wood studs (rather than conventional steel studs) to minimize thermal bridging and provide ample insulation. This building is designed to achieve an EUI of 6.74 kbtu/sf/yr including the energy generated by the PV array, and to use less than half as much energy as California’s strict energy code.

Merritt Crossing Senior Apts.; Oakland, CA
Leddy Maytum Stacy Architects 

Merritt Crossing Senior Apts.; Oakland, CA by Leddy Maytum Stacy Architects (Photo: Tim Griffith)

Click above image to view slideshow
Merritt Crossing Senior Apts.; Oakland, CA by Leddy Maytum Stacy Architects (Photo: Tim Griffith)

The roof area has a cool roof surface and is devoted to both a solar water panels and photovoltaic panels. Ground floor spaces benefit from the full height storefront system that similarly provides ample daylight and transparency to the outdoors. These windows are also thermally broken and have high performance glass. The windows are shaded in summer by either exterior sunshades or an overhang from the second floor. With no mechanical air conditioning, cooling is achieved by a low volume ventilation system augmented by ceiling fans in each habitable room. The site has a 94 walkability rating, an 82 transit rating and an 86 bike friendly rating from walkscore.com.

San Francisco Public Utilities Commission Headquarters (SFPUC); San Francisco, CA
Joint Venture: KMD Architects w/ Stevens & Associates 

San Francisco Public Utilities Commission Headquarters (SFPUC); San Francisco, CA by Joint Venture: KMD Architects w/ Stevens & Associates (Photo: Bruce Damonte)

Click above image to view slideshow
San Francisco Public Utilities Commission Headquarters (SFPUC); San Francisco, CA by Joint Venture: KMD Architects w/ Stevens & Associates (Photo: Bruce Damonte)

The building is designed to achieve LEED Platinum certification and will exceed California’s recently-instituted Title 24 requirements for energy efficiency in new office buildings by 55% according to SFPUC estimates. The building will produce up to 7% of its own power needs from renewable photovoltaic and wind sources; will provide $118 million in energy cost savings over 75 years; and will require 45% less energy to illuminate the interior through daylight-harvesting and advanced lighting design, compared to typical Class A office buildings. The SFPUC consumes 60% less water than similarly sized buildings and is one of the first buildings in the nation with on-site treatment of gray and black water.

Read also the article 525 Golden Gate Seismically and Systematically Sustainable by Namanand Henderson on Archinect.

Swenson Civil Engineering Building; Duluth, MN
Design Architect: Ross Barney Architects, Architect of Record: SJA Architects 

Swenson Civil Engineering Building; Duluth, MN by Design Architect: Ross Barney Architects, Architect of Record: SJA Architects (Photo: Kate Joyce Studios)

Click above image to view slideshow
Swenson Civil Engineering Building; Duluth, MN by Design Architect: Ross Barney Architects, Architect of Record: SJA Architects (Photo: Kate Joyce Studios)

As an educational facility whose curriculum directly impacts the natural environment, the building overtly exposes sustainable systems and materials. 73% of the site is devoted to pervious materials and landscaping, reducing site detention requirements. An extensive green roof with native plants covers 22% of the roof, reducing storm water rates and filtering impurities. Storm water is directed from the roof to three scuppers and into above ground cylinders filled with rocks for filtering. Storm water eventually makes its way to a French drain system of underground water storage pipes for retention. The site lighting is minimal, and all fixtures are equipped with full cut-off optics.

Yin Yang House; Venice, CA
Brooks + Scarpa 

Yin Yang House; Venice, CA by Brooks + Scarpa (Photo: John Edward Linden)

Click above image to view slideshow
Yin Yang House; Venice, CA by Brooks + Scarpa (Photo: John Edward Linden)

This sound passive design strategy combined with a very tight perimeter building envelope and other active sustainable features such as the 12kw solar system make this home a zero energy consumption home. It produces 100% of its energy needs and since completion, has never received an electric bill. The design maximizes the opportunities of the mild, marine climate with a passive cooling strategy using cross-ventilation and a thermal chimney. A large cantilevered roof overhang shades all the bedrooms from direct sunlight while providing ample natural light and ventilation. The project also has green roofs, its own storm water retention system and retains 95% of roof storm water on site.



Comments:
Featured Competitions:
image
Register: Sep 30 / Submit: Oct 21
image
Register/Submit: Sep 1
image
Register: May 25 / Submit: Jul 13
image
Register: Jul 6 / Submit: Jul 30

Search News by Keyword:
Advertisement