Facebook Twitter Pinterest
BIG Wins the Stockholmsporten Master Plan
Posted: Wednesday, March 23, 2011 |

BIG + Grontmij + Spacescape are the winning team for the Stockholmsporten master plan competition to design an inviting new entrance portal into Stockholm at the intersection of a newly planned super-junction.

Competition-winning design for the Stockholmsporten master plan by BIG in collaboration with Grontmij and Spacescape

Click above image to view slideshow
Competition-winning design for the Stockholmsporten master plan by BIG in collaboration with Grontmij and Spacescape

The planned Hjulsta Intersection 15 km north of Stockholm where two European highways, the E18 and E4 Bypasses, converge into a three level intersection, amounts to the largest infrastructure project in Sweden, required due to the growth and development of the capital. 

The Stockholmsporten competition seeks to define the Hjulsta intersection through sculpting the surrounding landscape and framing the automotive scale of the intersection. Additionally the proposal connects the adjacent Järvafäl­tet recreation area through a continuous promenade to the distinctive natural and heritage-laden environment and adds new qualities to the site. 

BIG was selected as the winner of the invited competition among proposals from Norwegian Snøhetta, Danish landscape architect Kristine Jensen and Swedish Erik Giudice Architects.

Visualization

Click above image to view slideshow
Visualization

Visualization

Click above image to view slideshow
Visualization

Visualization

Click above image to view slideshow
Visualization

”The magnificent bowl shape of this proposal is an ingenious solution which interacts with the geometry of the intersection while at the same time creating an urban context linking together the different areas surrounding the site. Possibilities of adding qualities and activities to the place which will benefit residents are very elegantly added.” Jury Report, Stockholmsporten.

Prior to this competition, the intersecting roads would create physical and visual barriers between the surrounding neighborhoods and divide them into four areas totaling 580,000 m2. BIG’s proposal, the Energy Valley, re-connects these in an un-hierarchical and democratic way through a continuous circular bike and pedestrian loop aligned with public buildings and functions, including a shopping- and sports centre, a hammam and a mosque which will attract visitors from Stockholm and its suburbs.

Visualization

Click above image to view slideshow
Visualization

Visualization

Click above image to view slideshow
Visualization

By introducing natural environments of differing characters within the loop, an Energy Valley in the center turns into a pie shaped park of pine-and oak forests, wetlands, grass lawns and hilly terrain which create a diverse experience when moving in or around the landscape. The surrounding neighborhoods have room to grow, thus expanding infrastructure and developments up to the ridge of the new valley.

“The Energy Valley is a cross-over between urbanism, landscape, architecture, art and infrastructure into a new neighborhood of Stockholm. Harnessing the momentum of the massive investment in tunnels and highways and putting the excess excavation to use as a man-made valley, we create an interdisciplinary hybrid of logistic, economic, environmental and social infrastructure.” Bjarke Ingels, Founder & Partner, BIG.

Site plan

Click above image to view slideshow
Site plan

Site plan, detail

Click above image to view slideshow
Site plan, detail

Site plan, detail

Click above image to view slideshow
Site plan, detail

The site has a great potential in serving as a new entryway into Stockholm. This point is turned into a reflective, self-sustaining hovering sphere mirroring Stockholm as it is, new and old, creating a 180 degree view of the area for the drivers on their way in or out of the city. 30% of the sphere’s surface is covered with Photovoltaic film that faces the sun and produces enough energy to keep it floating while supplying 235 houses in the neighborhood with electricity. The Stockholm Sphere is an ever changing icon that marks an entry point to the city and reflects the passing seasons and the evolving urban life beneath it.

“Traditionally highways split adjacent areas into disconnected neighborhoods – a good side and a bad side. Our biggest challenge was how to create the maximum benefit by connecting the four parts cut by the intersecting highways. The intersection is thus tamed by the connecting link that circumscribes it.” Jakob Lange, Partner-in-Charge, Stockholmsporten, BIG.

Model photo

Click above image to view slideshow
Model photo

Project Details:

Name: Stockholmsporten
Program: Master plan, Landscape
Type: Prequalified Competition
Size: 580,000 m2
Client: City of Stockholm, Swedish Transport Administration
Collaborators: Grontmij, Spacescape
Location: Stockholm, Sweden
Status: 1st prize / In progress

BIG
Partner in Charge: Bjarke Ingels, Jakob Lange
Project Leader: Hanna Johansson
Team: Camille Crepin, Barbora Srpkova, Alessio Valmori, Xiao Xuan Lu, Krista Meskanen, Long Zuo

Grontmij AB
Veronika Borg, Albin Ahlquist, Anders Falk , Mats Mauritzson, Nils-Göran Nilsson, Christer Johansson, Bengt Ridell         

Spacescape AB
Alexander Ståhle, Tobias Nordström

See below for concept diagrams. All images courtesy of BIG.

Model photo Model photo Model photo Diagram Diagram Diagram Diagram Diagram Diagram Diagram Diagram Diagram Diagram


Comments:
Anna
Finland
Thursday, March 24, 2011
what the fuuuuck.

CadBlockParty
World
Thursday, March 24, 2011
Craaazy!

After looking & reading more carefully it all makes sense...the space - ball reflects the surroundings, the design concept & creates a talking point!
Cool!

michael
United States
Friday, March 25, 2011
I think it is a very cool proposal but i don't think that at the end of the day it succeeds in getting people in the circle, there is literally a hill to climb over to get in. The amount of effort to construct this crater could just as easily go into just burying the bypass completely, and building a park at grade, without a berm around it, and extending streets from the neighborhoods into the parkland.

Shadie
Melbourne Aus
Thursday, April 07, 2011
Is that sphere actually possible? really?

Jeremy
USA
Monday, April 11, 2011
Obviously no one from BIG has stood in an area where hot evening sunlight was reflecting off of a window. Granted this is Stockholm, but that solar reflection is going to be killer for things it hits, especially people driving. Knowing how much the reflective bean cost in Chicago, I cant imagine what this gimmick will be. I also cant wait to see how it actually attains wind power, and solar (if it is mirrored).

SallieJesseRaphael
US
Saturday, April 30, 2011
Wait, how does that thing float? It says it generates enough electricity to float. Maglev? Rocketboosters? Pure ego?

Joe
US
Friday, May 20, 2011
Gosh...where have I seen this before?

screen-shot-2011-04-08-at-10-07-58-am.png

Also, superstudio.

Featured Competitions:
image
Register: Sep 30 / Submit: Oct 21
image
Register/Submit: Sep 1
image
Register: May 25 / Submit: Jul 13
image
Register: Jul 6 / Submit: Jul 30

Search News by Keyword:
Advertisement