Facebook Twitter Pinterest
BLUETUBE BAR by DOSE
Posted: Wednesday, December 14, 2011 |

Portuguese collective DOSE has sent us images and a fascinating time-lapse video of their project BLUETUBE BAR, a temporary bar to operate at the annual academic festival in Oporto, Portugal, Queima das Fitas. The project won the student competition sponsored by the School of Architecture at Oporto University.

BLUETUBE BAR by DOSE

Click above image to view slideshow
BLUETUBE BAR by DOSE

Project Description from the Architects:

The BLUETUBE BAR presents the TUBE-IT system as a feasible and flexible low-cost constructive resource. This system is based on the assembly of “corrugated tube” and “plastic clamps” and it has recently been tested in the construction of a temporary bar for the annual academic festival in Porto - [Queima das Fitas do Porto 2010].

Horizontally, the given intervention area was limited to a 3x3m square, whilst vertically the construction should not exceed 5m high. Constrained by the restricted budget, the requested functional device / building should nonetheless emphasize, by its materiality, an outstanding alluring outcome.

Click above image to view slideshow

When applying the TUBE-IT system, the chosen main material - corrugated tube - is rolled up around a given existing structure in a helicoid manner. In addition to its structural purpose - i. e. to attach the different tube layers to each other as well as to the structure itself - the plastic clamps enhance the desired visual impact of the whole. This kind of tube, usually used in construction with an infrastructural role, becomes the design’s primary element. 

Conceptually such an approach departs from a system of modular repetition and explores the continuity of a single element. The building process - managed “in situ” – stressed out and demonstrated both feasibility and versatility of the developed system, reinforcing at the same time the idea that it may just as well be capable of hosting a diversity of other spatial and constructive challenges.

Click above image to view slideshow

Click above image to view slideshow

Click above image to view slideshow

Click above image to view slideshow

Click above image to view slideshow

Click above image to view slideshow

Click above image to view slideshow

Project Details:

Architect: DOSE
Location:  Porto, Portugal
Project Team: António Martins, Carlos Foyedo, Luís Grilo.
Client: Ae FAUP
Project Year: 2010
Project Area: 9 sqm
Photographs: DOSE + Carlos Trancoso
Video: DOSE videos

Check also the image gallery below for concept diagrams and drawings.

Concept diagram Concept diagram Floor plan Section, details


Comments:
Featured Competitions:
image
Register: Sep 30 / Submit: Oct 21
image
Register: Jul 6 / Submit: Jul 30
image
Register/Submit: Sep 1
image
Register: May 25 / Submit: Jul 13

Search News by Keyword:
Advertisement