Facebook Twitter Pinterest
Construction update: Dynamic facade on Henning Larsen Architects’ Kolding Campus
Posted: Monday, October 21, 2013 |

After winning first prize in a 2009 international competition, Henning Larsen Architects' Kolding Campus building for the University of Southern Denmark is full of sustainable features. One in particular is the recent construction of its facade, which is built with a solar shading system that maintains climate control throughout the day — and plus, the triangular shape of the solar shutters add a nifty-looking pattern for the structure.

Take a look at some construction images and read more about it below.

The solar shading facade of the Kolding Campus building by Henning Larsen Architects. PHOTO: Matias Bager. Image courtesy of Henning Larsen Architects

Click above image to view slideshow
The solar shading facade of the Kolding Campus building by Henning Larsen Architects. PHOTO: Matias Bager. Image courtesy of Henning Larsen Architects

From Henning Larsen Architects' website:

"An innovative facade

The daylight changes and varies during the course of the day and year. Thus, Kolding Campus is fitted with dynamic solar shading, which adjusts to the specific climate conditions and user patterns and provides optimal daylight and a comfortable indoor climate spaces along the facade."

Construction of the facade. PHOTO: Matias Bager. Image courtesy of Henning Larsen Architects

Click above image to view slideshow
Construction of the facade. PHOTO: Matias Bager. Image courtesy of Henning Larsen Architects

"The solar shading system consists of approx. 1,600 triangular shutters of perforated steel. They are mounted on the facade in a way which allows them to adjust to the changing daylight and desired inflow of light. When the shutters are closed, they lie flat along the facade, while they protrude from the facade when half-open or entirely open and provide the building with a very expressive appearance. The solar shading system is fitted with sensors which continuously measure light and heat levels and regulate the shutters mechanically by means of a small motor."

PHOTO: Matias Bager. Image courtesy of Henning Larsen Architects

Click above image to view slideshow
PHOTO: Matias Bager. Image courtesy of Henning Larsen Architects

PHOTO: Matias Bager. Image courtesy of Henning Larsen Architects

Click above image to view slideshow
PHOTO: Matias Bager. Image courtesy of Henning Larsen Architects

"The perforation of the huge shutters is a light, organic pattern of round holes, which provides a distinctive play in the facade on the outside as well as a dynamic play of light on the inside. The holes in the facade are designed and adapted to an opening angle of approx. 30 %. Engineers and architects have conducted analyses and calculations to establish this as the optimal opening angle in relation to the amount of light and energy let in and out of the building - while at the same time providing users with optimal views to the outside urban space."

PHOTO: Matias Bager. Image courtesy of Henning Larsen Architects

Click above image to view slideshow
PHOTO: Matias Bager. Image courtesy of Henning Larsen Architects

PHOTO: Matias Bager. Image courtesy of Henning Larsen Architects

Click above image to view slideshow
PHOTO: Matias Bager. Image courtesy of Henning Larsen Architects

PHOTO: Matias Bager. Image courtesy of Henning Larsen Architects

Click above image to view slideshow
PHOTO: Matias Bager. Image courtesy of Henning Larsen Architects

PHOTO: Matias Bager. Image courtesy of Henning Larsen Architects

Click above image to view slideshow
PHOTO: Matias Bager. Image courtesy of Henning Larsen Architects

"In the evening, the light from the inside will pour through the perforated pattern and make the facade appear more transparent. Passers-by or students on their way to or from the university will thus get an immediate sense of the interior activities of the campus. This interaction ensures a strong dialogue between the inner life of the building and the outside spectator."

PHOTO: Matias Bager. Image courtesy of Henning Larsen Architects

Click above image to view slideshow
PHOTO: Matias Bager. Image courtesy of Henning Larsen Architects

PHOTO: Matias Bager. Image courtesy of Henning Larsen Architects

Click above image to view slideshow
PHOTO: Matias Bager. Image courtesy of Henning Larsen Architects

Renderings. ILLUSTRATION: HENNING LARSEN ARCHITECTS. Image courtesy of Henning Larsen Architects

Click above image to view slideshow
Renderings. ILLUSTRATION: HENNING LARSEN ARCHITECTS. Image courtesy of Henning Larsen Architects

Click here for more info.

Stay tuned for future updates on this project!

All images courtesy of Henning Larsen Architects.



Comments:
Featured Competitions:
image
Register: Sep 8 / Submit: Oct 1
image
Register: Aug 24 / Submit: Aug 30
image
Register: Oct 3 / Submit: Oct 6
image
Register/Submit: Jul 30
image
Register/Submit: Oct 15
image
Register: Jan 13 / Submit: Jan 27

Search News by Keyword:
Advertisement