Facebook Twitter Pinterest
Crete Innovative Bioclimatic European School Complex - 2nd Place Entry
Posted: Wednesday, January 30, 2013 |

Earlier this month, we published the 3rd place-winning entry in the international architectural competition, Innovative Bioclimatic European School complex in Crete, Greece - SEEH (School of European Education in Heraklion). Here is now also the winner of the 2nd place by Greek architects Platon Issaias, Theodossis Issaias, Costandis Kizis, and Alexandra Vougia. The team collaborated with Ilias Matsas (mechanical engineer) and Giannis Tsafoulias (structural engineer).

Perspective view

Click above image to view slideshow
Perspective view

Project Description from the Architects:

Our proposal for the Innovative Bioclimatic European School Complex in Crete develops around two fundamental elements of space: light and soil. Instead of romanticizing these two categories, we propose a man-made landscape which mediates and projects our view on the brief’s concerns and demands. Similarly to the olive groves of the surrounding area, our project leaves traces, marks and organizes the earth upon which it is built. Our proposal tries to redefine the existing landscape: it is a ‘bridge’ that connects, a ‘clay wall’ that defines and protects, and a ‘cave’ that shelters knowledge.

View of the central plaza

Click above image to view slideshow
View of the central plaza

We responded to the intense landscape of the area of Voutes, Crete: The cliffs and valleys of the region sought for an architectural gesture that would take advantage of the microclimatic conditions while at the same time would underline the presence of an educational institution, not by standing out, but by letting the natural landscape play the leading role. The agricultural terraces, the dry stone walls and all the other innovative forms of environmentally sustainable management of earth, natural resources and space constitute our primary references.

The volumes of the schools are arrayed facing south, in such a way that all the classrooms are exposed to the best bioclimatic conditions of sunshine and natural ventilation.

Details

Click above image to view slideshow
Details

The schools are organized by the sides of a central common open plaza, in three distinct buildings. Despite the allowance for high buildings, our proposal does not exceed the height of two storeys. We dreamt of an open, horizontally organized school that inculcates un-hierarchical, egalitarian values to its students.
The size and typology of each school were dictated by the age of their users, the pupils. The kindergarten is a small scale protected environment, organized around a small yard. The primary school is also organized around a larger atrium, in the fashion of a contemporary agora. The secondary school -the biggest building in the complex- is organized in a rational model of two semi-independent clusters, the lower one being that of the more public uses of the school’s brief, and the higher that of teaching classrooms.

Views

Click above image to view slideshow
Views

Materials

Our proposal is formed as a contemporary mosaic, which is composed of two basic building elements: the brick and the pavée (paving block). The brick is our tool for unifying the facades, opaque or semi-transparent, according to the programmatic and bioclimatic needs of each space. We proposed the fabrication of a composite brick, made of local materials (clay and sheep wool). The brick not only is a contemporary attempt to continue the tradition of clay fabrication, but also only depends on the local agricultural and farming economy.

Concept

Click above image to view slideshow
Concept

The pavée is also a local product, coming from one of the island’s numerous quarries. This material is paving all the exterior hard surfaces of the school, and is organically integrated with the natural soil that is prevailing throughout the complex.
Both materials are treated as tools of transition, from opaqueness to semi-transparency, and from the natural soil to a hard surface.

The selection of these two tesserae, the brick and the pavée complies with our intention to propose a building that is generated from the ground, and that gently pays a tribute to the Cretan landscape and culture.

Topographic plan

Click above image to view slideshow
Topographic plan

Find also plans and diagrams of the scheme in the image gallery below.

All images courtesy of Platon Issaias, Theodossis Issaias, Costandis Kizis, Alexandra Vougia.

First floor plan Second floor plan Third floor plan School complex sections Section & detail Distribution diagrams Programmatic distribution diagrams Bioclimatic studies


Comments:
Featured Competitions:
image
Register/Submit: Sep 1
image
Register: Jul 6 / Submit: Jul 30
image
Register: May 25 / Submit: Jul 13
image
Register: Sep 30 / Submit: Oct 21

Search News by Keyword:
Advertisement