Facebook Twitter Pinterest
Cultural Center in Verdun by Saucier + Perrotte, Architectes
Posted: Wednesday, February 22, 2012 |

Earlier this month, we published the winners in the competition for a new cultural venue in Montreal's Verdun Borough with Les Architectes FABG taking home the First Prize. One of the four outstanding finalist entries was submitted by Montreal-based Saucier + Perrotte, Architectes which we present here in detail.

Finalist entry by Saucier + Perrotte, Architectes in the Verdun Cultural Center competition: entrance hall perspective (Image: Saucier + Perrotte, Architectes)

Click above image to view slideshow
Finalist entry by Saucier + Perrotte, Architectes in the Verdun Cultural Center competition: entrance hall perspective (Image: Saucier + Perrotte, Architectes)

Project Description from the Architects:

Located in a large forested park along the edge of the St-Lawrence River, the project offers the City of Verdun a center dedicated to the performing arts. The design takes advantage of the bucolic character of the surroundings by creating an architectural work whose unique presence is felt strongly throughout the landscape.

The strategy unites the disparate elements of the program by covering them with a unique material that reinforces the monumental character of the building. The ephemeral nature of the design emphasizes the pavilion aesthetics of the ensemble while its overall size relates to the grand scale of the extraordinary site.

Exterior perspective (Image: Saucier + Perrotte, Architectes)

Click above image to view slideshow
Exterior perspective (Image: Saucier + Perrotte, Architectes)

River elevation (Image: Saucier + Perrotte, Architectes)

Click above image to view slideshow
River elevation (Image: Saucier + Perrotte, Architectes)

Site plan (Image: Saucier + Perrotte, Architectes)

Click above image to view slideshow
Site plan (Image: Saucier + Perrotte, Architectes)

Exploded axo (Image: Saucier + Perrotte, Architectes)

Click above image to view slideshow
Exploded axo (Image: Saucier + Perrotte, Architectes)

Project Details:

Location : Verdun, Québec, Canada
Program:
Studio A – Circus school: studios, lockers, cafeteria, administrative offices
Studio B: theatre (400 seats), exhibition space, mediation space, administrative offices
Site area: 19 865 ㎡
Bldg. area: 3 238 ㎡
Gross floor area: 4 400 ㎡
Design year: 2011

Saucier + Perrotte Team: Gilles Saucier (Lead Design Architect), André Perrotte (Principal-in-Charge), Trevor Davies, Lia Ruccolo, Patrice Bégin, Charles-Alexandre Dubois, Leslie Lok, Vedanta Balbahadur.

Find more plans and concept sketches in the image gallery below.

Section (Image: Saucier + Perrotte, Architectes) Floor plan 1 (Image: Saucier + Perrotte, Architectes) Floor plan 2 (Image: Saucier + Perrotte, Architectes) Sketch by Gilles Saucier (Image: Saucier + Perrotte, Architectes) Sketch by Gilles Saucier (Image: Saucier + Perrotte, Architectes) Sketch by Gilles Saucier (Image: Saucier + Perrotte, Architectes)


Comments:
Featured Competitions:
image
Register: Sep 30 / Submit: Oct 21
image
Register/Submit: Sep 1
image
Register: May 25 / Submit: Jul 13
image
Register: Jul 6 / Submit: Jul 30

Search News by Keyword:
Advertisement