Facebook Twitter Pinterest
H-House by Sae Min Oh / bang by min emerging design group
Posted: Tuesday, January 08, 2013 |

South Korean architect Sae Min Oh of Gangnam-based bang by min emerging design group has sent us photographs of "H-House (Hyun Deok Jae)," his award-winning residential building in Seoul's Seongbuk-dong neighborhood. The project was awarded the 30th Seoul Architecture Prize as well as the Korea Interior Design Best Awards in 2012.

Photo: Joonhwan Yoon

Click above image to view slideshow
Photo: Joonhwan Yoon

Project Description from bang by min emerging design group:

Located at the alley of Seongbuk-dong where community of village has formed for a long time, ‘H-House’ is a house to keep the meaning to show the virtue secretly. This house reveals itself without clumsy and stimulative feeling in the scenery of old alley, suitably for its name. ‘Sae Min Oh’ seemed to concentrate on the details somewhat excessively at this project. He has pride and feels affinity to this project because he has proceeded it with craftsmanship from plan to completion for a long time.

Photo: Joonhwan Yoon

Click above image to view slideshow
Photo: Joonhwan Yoon

Photo: Joonhwan Yoon

Click above image to view slideshow
Photo: Joonhwan Yoon

The site of ‘H-House’ had the slope ground where the front level is lower about 8m than the back level, which became a problem in designing it. Besides this physical problem, the architect had more difficulties with the client’s demands ; to create a house for three generations, a house with good daylighting and ventilation on the basement and the first floor. Consequently, it is a successful project because the client is satisfied with it.

Photo: Joonhwan Yoon

Click above image to view slideshow
Photo: Joonhwan Yoon

Photo: Joonhwan Yoon

Click above image to view slideshow
Photo: Joonhwan Yoon

Photo: Joonhwan Yoon

Click above image to view slideshow
Photo: Joonhwan Yoon

Firstly, the architect had to design a space where three generations could live together and privately at the same time, in order that they could behave individually while being together. The architect created the second floor as an interspace of this house divided into three floors, where they can form a community of family, behave individually and have their own area. He divided the living room on the second floor into three levels, which give each member of family their own area naturally. This space opened but different in levels enables family to do privately and separately. And folding door and changeable wall make it possible to expand or divide the space according to the user’ demand.

Photo: Joonhwan Yoon

Click above image to view slideshow
Photo: Joonhwan Yoon

Photo: Joonhwan Yoon

Click above image to view slideshow
Photo: Joonhwan Yoon

Photo: Joonhwan Yoon

Click above image to view slideshow
Photo: Joonhwan Yoon

Secondary, daylighting and ventilation on the basement and the first floor were very important in this house because the ground level had the big difference between the front ground and the back ground. It is said that the biggest problem of the existing house before ‘H-House’ was just the daylighting. The house was filled with dark and damp air because the basement and the first floor were not lighted and ventilated well. In order to solve this problem, the architect placed courtyard and sunken garden, connected from the lower floor to the sky, encouraging the brightness to the whole building.

Photo: Joonhwan Yoon

Click above image to view slideshow
Photo: Joonhwan Yoon

Photo: Joonhwan Yoon

Click above image to view slideshow
Photo: Joonhwan Yoon

Photo: Joonhwan Yoon

Click above image to view slideshow
Photo: Joonhwan Yoon

Lastly, the architect solved the client’s third demand, to have a commercial space for rent on the basement floor. It is just beauty shop ‘Miega’. Beauty shop ‘Miega’ involves the formative element of ‘H-House’ and the shape of this village Seongbuk-dong, and it attracts the attention with its unique space design.

Exposed concrete and wooden panels in mud color created the more effective result than the luxurious materials, with the constructing details the architect insisted on completing, although they are not expensive. The different materials to compose the building emphasize their property of matter and create the various looks with their shadow. The designer also used the materials by cutting them into small unit. These details make this house have a shape to reveal the virtue secretly with the sense of existence but without any overawing sense.

Photo: Joonhwan Yoon

Click above image to view slideshow
Photo: Joonhwan Yoon

Photo: Joonhwan Yoon

Click above image to view slideshow
Photo: Joonhwan Yoon

Photo: Joonhwan Yoon

Click above image to view slideshow
Photo: Joonhwan Yoon

Project Details:

Architect: Sae Min Oh
Design Team: Changwook Kwak,  Hyunduck Yoo
Location: Seongbuk-dong, Seongbuk-gu, Seoul, Korea
Site Area: 284㎡
Buliding Area: 85.08㎡
Gross Floor Area: 403.56㎡
Building to Land Ratio: 29.96%
Floor Area Ratio: 75.11%
Building Scope: B1, 3F
Structure: RC
Finishing: Exposed Concrete, Oil-stain Finish on Wooden Panel, Low-E Pair Glass
Construction: WITH construction
Completion: Mar.2012
Photograph by Joonhwan Yoon

Find many more photos and also drawings of the project in the image gallery below.

Photo: Joonhwan Yoon Photo: Joonhwan Yoon Photo: Joonhwan Yoon Photo: Joonhwan Yoon Photo: Joonhwan Yoon Photo: Joonhwan Yoon Photo: Joonhwan Yoon Photo: Joonhwan Yoon Photo: Joonhwan Yoon Photo: Joonhwan Yoon Photo: Joonhwan Yoon Photo: Joonhwan Yoon Photo: Joonhwan Yoon Photo: Joonhwan Yoon Photo: Joonhwan Yoon Photo: Joonhwan Yoon Elevation, east-west (Image: bang by min emerging design group) Elevation, north (Image: bang by min emerging design group) Elevation, south (Image: bang by min emerging design group) Site plan (Image: bang by min emerging design group) Basement floor plan (Image: bang by min emerging design group) First floor plan (Image: bang by min emerging design group) Second floor plan (Image: bang by min emerging design group) Third floor plan (Image: bang by min emerging design group) Roof plan (Image: bang by min emerging design group) Cross section 1 (Image: bang by min emerging design group) Cross section 2 (Image: bang by min emerging design group) Longitudinal section 1 (Image: bang by min emerging design group) Longitudinal section 2 (Image: bang by min emerging design group) Longitudinal section 3 (Image: bang by min emerging design group)


Comments:
Featured Competitions:
image
Register: May 25 / Submit: Jul 13
image
Register: Jul 6 / Submit: Jul 30
image
Register: Sep 30 / Submit: Oct 21
image
Register/Submit: Sep 1

Search News by Keyword:
Advertisement