Facebook Twitter Pinterest
Helsinki Central Library Entry by MenoMenoPiu Architects
Posted: Wednesday, November 28, 2012 |

As part of our mini series of Stage 1 proposals submitted to the Helsinki Central Library competition, here is the entry by Paris-based MenoMenoPiu Architects.

Rendering: +imgs

Click above image to view slideshow
Rendering: +imgs

Project Description from MenoMenoPiu Architects:

The Helsinki library will be situated in the new green heart of Helsinki. The project will occupy 4500m² of the site. The intention is to replace the existing green that we subtract to the park in a indoor environment perfectly controlled.

We decided to conceive the building as a tree forest enclosed in a climatic box, in which the structure represents  the causality of the wood .

The natural organization of the pillars is then reproduced on the glazed envelope  that creates the link between nature and architecture, between the light and the shadows.

The transparent facade gives to the building a high visual permeability, allowing  the exterior user to follow the internal events and the client to have a strong link with the nature and the sourrounding. The envelope lifts, allowing the life in and through it and reducing the urban limit between Takatoolo park and Alvar Aallon Katu street.

Rendering: +imgs

Click above image to view slideshow
Rendering: +imgs

The program develops in a spiral which reaches the green winter gardens just under the roof structure. The slabs system is an open space,that leaves an extreme flexibility to the program organization. Extensible partitions are hidden through all the building in the pillars, giving the opportunity to privatize  different elements of the program (client's office, work room etc.), when needed.

Each slab is provided with energy supply and a technological ceiling  which will control local airflow. The elements of the program that need particular light, acoustic isolation or special equipment are placed in fixed closed boxes.

In our proposition for the  library organization  we suggest an acoustic disposition ,that goes from the "noisy" spaces placed near  the basement, where most of the activities will be concentrated ,going to the "quiet"  areas in the top part of the building . The "ground floor" will act as filter in between these two areas.

The climatic box preserves the internal microclimate by recycling the warm air of the western double facade. During the warmer periods of the year the roof may open to allow the natural air flow coming from the Toolonlahki bay.

Rendering: +imgs

Click above image to view slideshow
Rendering: +imgs

Rendering: +imgs

Click above image to view slideshow
Rendering: +imgs

Rendering: +imgs

Click above image to view slideshow
Rendering: +imgs

Rendering: +imgs

Click above image to view slideshow
Rendering: +imgs

Rendering: +imgs

Click above image to view slideshow
Rendering: +imgs

Project Credits:

MenoMenoPiu Architects

Project Team: Mario Emanuele Salini, Rocco Valantines, Gilberto Bonelli, Alessandro Balducci, Paolo Venturella, Marco Lavit Nicora, Francois Zab, Pietro Bodria

Engineering: Buro Happold / Alasdair Young

Renderings: +imgs

Image: MenoMenoPiu Architects Image: MenoMenoPiu Architects Image: MenoMenoPiu Architects Image: MenoMenoPiu Architects Image: MenoMenoPiu Architects Image: MenoMenoPiu Architects


Comments:
Featured Competitions:
image
Register: May 25 / Submit: Jul 13
image
Register: Jul 6 / Submit: Jul 30
image
Register: Sep 30 / Submit: Oct 21
image
Register/Submit: Sep 1

Search News by Keyword:
Advertisement