Facebook Twitter Pinterest
A closer look into Invisible Barn by stpmj, a Folly 2014 Notable Entry
Posted: Thursday, April 10, 2014 |

A straightforward expression of integrating architecture and nature, the Invisible Barn by New York design practice stpmj blends seamlessly into the surroundings of Socrates Sculpture Park.

The proposal was one of 10 Notable Entries in this year's popular Folly competition, which invites young architects and designers worldwide to propose contemporary interpretations of the traditional architectural folly.

Have a closer peek at stpmj's approach below.

Exterior View in Summer

Click above image to view slideshow
Exterior View in Summer

Project description:

INVISIBLE BARN
An Architectural Folly Merging With Nature 
Socrates Sculpture Park, Queens, NY

"Invisible Barn is a site-specific design proposal that re-contextualizes the landscape of the Socrates Sculpture Park by projecting the landscape on the structural proposition. A barn shaped-wooden structure is sheeted with reflective film on its surfaces. This mirror-finished folly is placed in the middle of the grove and reflects its surrounding environment: different species of trees and plants, sky, ground and the seasonal changes of the site. The reflection of the folly within its enclosed grove allows the structure to smoothly assimilate into the nature. The incisions that penetrate through the folly allow visitors to maneuver in, out, and around the structure. Invisible Barn is a folly that loses its man-made architectural presence in nature but adds novel experience and interaction to the users."

View looking through openings

Click above image to view slideshow
View looking through openings

"Invisible Barn is placed in the core of the grove which lies on the passageway of the Socrates Sculpture Park from the South Entrance. Around the circumference of the grove there are a dozen of birch trees in similar size and equal spacing from one another. Due to the similarity of its size and placement of the trees, the projection on the mirrored surface is similar to what people would see without the folly. The visual illusion that blurs the perceptual boundary between the folly and the site, allows the folly to be disappeared and invisible in nature, reconstructing the landscape of the site."

View from South Entry of the Park at Night

Click above image to view slideshow
View from South Entry of the Park at Night

"The barn is shaped as a skinny and long parallelogram to elude the dense trees. The beveled folly has openings with various sizes and depths that connote windows and doors. These solid and void on the folly’s envelope, reflective film and plywood-framed opening, accentuate the openings. This creates a visual trick that the framed openings are floating on air in the grove. Through these apertures visitors perceive the subtle differences between the real and the mirrored landscape, understanding the depth of the grove and other art installations over the site. The apertures may suggest viewing frames, passages, and benches and visitors are intended to interact physically and visually with them."

Exterior View in Winter

Click above image to view slideshow
Exterior View in Winter

"This simple structure is comprised of 2x4 wood studs and sheathing where the mylar mirror film is surfaced. Wood framed piece is connected to pressure treated wood pier on concrete footing buried underground. A hybrid construction method with on and off-site is suggested. Prefabricated walls, floors and plywood opening frames can be moved by two or three people onto the site where the components are assembled."

Photo of Seasonal Changes at Site

Click above image to view slideshow
Photo of Seasonal Changes at Site

"At the intersections between sculpture and architecture, Invisible Barn loses its architectural shape in nature but  encourages visitors to interact with it through overlapping in materials and building techniques between the two disciplines. As a static structure, the folly uses its materiality and the site context to draw a new scene derived from the existing landscape. As people begin to move away, toward and within the folly, the users will slowly recognize a space within the grove that reflects, mirrors, and animates the landscape of the park."

Images courtesy of stpmj.

Click the thumbnails below to see more project images.

Site plan. Image © stpmj Diagram. Image © stpmj Plan. Image © stpmj Sections. Image © stpmj Blown up Cross Sections. Image © stpmj Wall Section. Image © stpmj


Comments:
Featured Competitions:
image
Register: Sep 8 / Submit: Oct 1
image
Register: Aug 24 / Submit: Aug 30
image
Register: Jan 13 / Submit: Jan 27
image
Register: Oct 3 / Submit: Oct 6
image
Register/Submit: Aug 30
image
Register/Submit: Oct 15

Search News by Keyword:
Advertisement