Facebook Twitter Pinterest
Josep Lluís Mateo completes Cultural Center in Castelo Branco, Portugal
Posted: Wednesday, December 11, 2013 |

Architect Josep Lluís Mateo has now completed the final phase of the Castelo Branco Cultural Center in Portugal. Mateo first proposed the design, which won first prize, in an invited competition in 2000. The public plaza was then built from 2006-2007.

The new Cultural Center in the historic town of Castelo Branco features an ice-skating rink, an exhibition space, and an auditorium — all integrated into one fluid structure.

Cultural Center in Castelo Branco, Portugal from Josep Lluis Mateo on Vimeo.

Castelo Branco Cultural Center by Josep Lluís Mateo. Photo: Adrià Goula.

Click above image to view slideshow
Castelo Branco Cultural Center by Josep Lluís Mateo. Photo: Adrià Goula.

Project description:

"The project presented the challenge of addressing the great complexity of the public space and the various traffic and urban problems of the historic center of Castelo Branco. The aim of the Cultural Center, furthermore, was to turn the old town into a cultural nerve center for the city.

With its wooden façade, in contrast to the zinc-clad reinforced concrete of the suspended part, it is a bubble of activity, a roof and a floor that floats above the site, relating the urban sequence, the plaza and the park."

Cultural Center from the square. Photo: Adrià Goula

Click above image to view slideshow
Cultural Center from the square. Photo: Adrià Goula

"The plaza, designed in the first phase (2007), is moulded to the site to deal with the initial topographic problems and accommodate the various buildings designed to go there. Located on the slope of the hill that leads to the castle, it exploits the topography to form crosswise strips, giving rise in the central space of the project to a plaza whose gentle slopes give rise almost naturally to a pool ofwater in the center of the plaza, in front of the Cultural Center."

Ice-skating rink. Photo: Adrià Goula

Click above image to view slideshow
Ice-skating rink. Photo: Adrià Goula

"The Cultural Center, built in phase two, though part of the original project, floats on two piles over the plaza, like a bridge, freeing up at its base a covered ice-skating rink, and giving continuity to this large public space, to the plaza and to the adjacent park. It forms another part of the plaza, drawing on the Portuguese tradition of skating and the cold continental climate."

Ice-skating rink. Photo: Adrià Goula

Click above image to view slideshow
Ice-skating rink. Photo: Adrià Goula

Ice-skating rink. Photo: Adrià Goula

Click above image to view slideshow
Ice-skating rink. Photo: Adrià Goula

Photo: Adrià Goula

Click above image to view slideshow
Photo: Adrià Goula

"Descending one of the ramps generated by the folds in the paving of Praça Largo da Devesa, we come to the main entrance of Castelo Branco Cultural Center. We move towards it, dazzled by the great façade of wooden slats, adjustable at one point to regulate the lighting, that look down on us from their position in the air."

Cultural Center entrance. Photo: Adrià Goula

Click above image to view slideshow
Cultural Center entrance. Photo: Adrià Goula

"We go back inside through another entrance on the ground floor, beneath the wooden façade. On the higher levels, we find the  auditorium and a gallery that mimic the structure of the building, forming double-height spaces."

Exhibition hall. Photo: Adrià Goula

Click above image to view slideshow
Exhibition hall. Photo: Adrià Goula

"At one end, the exhibition hall occupies the first and second floors, with a ramp to change level that accompanies the structure of  the building. In this way, the visitor has an overview of the space."

Exhibition hall. Photo: Adrià Goula

Click above image to view slideshow
Exhibition hall. Photo: Adrià Goula

Auditorium. Photo: Adrià Goula

Click above image to view slideshow
Auditorium. Photo: Adrià Goula

"At the other end, the auditorium also moulds naturally to the  curve of the building with its seating arrangement. All in black, it contrasts with the lighter tones of the stage to focus the audience’s attention."

Bar. Photo: Adrià Goula

Click above image to view slideshow
Bar. Photo: Adrià Goula

"On the second floor, opposite the stage, are the control room and a bar connected with the main entrance to the auditorium where visitors can relax. There is also a multipurpose space on this floor, enclosed between the exhibition hall and the auditorium. Finally, the roof, concealing all the machinery, opens up in a great skylight over the exhibition hall, providing natural lighting."

Project details:
Author: Josep Lluís Mateo
Collaborating architect: Carlos Reis Figueiredo
Location: Praça Largo da Devesa, Castelo Branco (Portugal)
Client: Castelo Branco Council, Polis Project
Surface area of the public spaces: 60,000 m2
Surface area of the Cultural Center: 4,300 m2
Competition: 2000
Project: 2000 - 2006
Construction of the public spaces: 2006 - 2007
Construction of the Cultural Center: 2012 - 2013
Cost of the public spaces: 3,000,000.00 € (US$4,128,600.00)
Cost of the Cultural Center: 9,000,000.00 € (US$12,382,200.00)

Photos by Adrià Goula, courtesy of Josep Lluís Mateo.

Click the thumbnails for sections.

Section. Image: Josep Lluís Mateo Section. Image: Josep Lluís Mateo


Comments:
Featured Competitions:
image
Register: Jan 13 / Submit: Jan 27
image
Register: Nov 30 / Submit: Feb 28
image
Register/Submit: Jan 22
image
Register/Submit: Jan 16
image
Register/Submit: Jan 26
image
Register/Submit: Feb 20
image
Register: Dec 10 / Submit: Dec 21
image
Register/Submit: Jan 23
image
Register: Feb 25 / Submit: Mar 16

Search News by Keyword:
Advertisement