Facebook Twitter Pinterest
LAN Architecture Completes 70° Sud Housing Project in Boulogne-Billancourt
Posted: Monday, March 26, 2012 |

LAN Architecture recently completed 70° Sud, an apartment building in Boulogne-Billancourt, a western suburb of Paris. The project emerged as the winner of a competition back in 2008.

Urban Insertion:

Click above image to view slideshow
Urban Insertion: "The project fits in a environment very rich architecturally and in its materiality. We have therefore conceived of an architecture possessing a double character responding to the urbanity of the Yves Kermen and Emile Zola streets, and the landscape of the Grande Traversée." (Photo: Julien Lanoo)

Project Description from the Architects:

In a framework where the ability of the architect is knowingly limited and in a context where economic conditions are uncertain, how to imagine an architecture capable of resisting a state of crisis?

Architecture of the crisis.

This project, for which the competition occurred in 2008, is the result of a complex transformation process in the city along with a precise economic context.

Located on the former site of the Renault factories in Boulogne- Billancourt, the concerned project is part of the Trapèze Ouest, one of the sector of the operation Ile Seguin-Rives de Seine, amongst the most important emerging centres in Ile-de-France.

Compactness:

Click above image to view slideshow
Compactness: "The project is situated on a block with a constraining morphology and orientation. The lot is relatively small (839 m²) and of irregular shape. These issues enrichened our dialogue on compactness and on ways to approach it. The result is a piece of architecture that fulfills its role as a corner building and creates a clear distinction with the surrounding buildings." (Photo: Julien Lanoo)

It consists of a new mixed use neighbourhood, residential and dynamic altogether, at the cutting edge in sustainable development. Each block of the Trapèze is the object of an architectural amalgam of high level. The harmony between open-market and social housing, offices, green spaces, commercial premises and public facilities, along with the ambitious cultural vocation of the Ile Seguin, are all elements that contribute to creating an exceptionnel living space on the immediate west side of Paris.

In this territory, public and private interests are evidently bound to cross.

Street Facade:

Click above image to view slideshow
Street Facade: "We brought forth a building with a clean and simple reading. The facades are lined with exterior balconies punctuated by steel boxes and glass openings, to lighten the impression of a mass." (Photo: Julien Lanoo)

The segregation of disciplines omnipresent in the french system is antagonistic to this approach and it is manifested in the clear separation between the practices of urban planning and design, architecture, landscaping and project management. Certainly, collaboration is existent, but the large number and diversity of participants causes a normalized rarity in the points of intersection between the many different visions.

A programme and volumes rigorously defined, diminished costs of construction, the hit of an economic crisis, a private real estate system that isolates the site designer, strict certification labels... this abruptly depicted a reality, that any idea, vision or architecture is one day bound to face.

Details:

Click above image to view slideshow
Details: "10 dwellings benefit from a 80 cm wide balcony framed by an inox steel box, extending from the interior living room and displayed throughout the façade in a random-like manner." (Photo: Julien Lanoo)

Imagining an object of resistance.

The first step of our work consisted in drawing from this hostile context a fruitful questioning: « In a framework where the ability of the architect is knowingly limited and in a context where economic conditions are uncertain, how to imagine an architecture capable of resisting disruptive change? That can reassure in moments of instability? And face situations of crisis? An architecture that can justify itself by itself and in any moment? What would then be the cardinal values on which to base our intervention? ».

Details:

Click above image to view slideshow
Details: "Large glazed openings, with exterior carpentry work in aluminum on the street façade and in wood and aluminum on the courtyard façade, create a linear purity." (Photo: Julien Lanoo)

In difficult moments, one must return to fundamentals and choices are narrowed: it is simply survival instinct. With this projects we decided to face the most challenging scenarios from the very first sketch.

In this operation we have let aside exhaustive studies on urbanity and potential grabbing –costly and previously explored methods at the agency–, to pivot back around an essential postulate : a space exists only if it is built.

Details:

Click above image to view slideshow
Details: "Where the building is anchored to the ground, a copper skirt runs along the building, and is given visual correspondance to the balcony strips above." (Photo: Julien Lanoo)

Simplification, substraction and timeless values drew the three guidelines for 70° Sud, whose name was chosen by the client’s Marketing team.

Simplification : from a technical point of view, a way to reduce cost. A single detail drives the wholeness of the project : window–corridor-–railing. Within this ensemble, we can also include solar protections and openings.

Substraction : the structure becomes façade, exposed concrete, no superfluous elements, no gratuitous ornement.

Timeless values : to attract people, the strategy put into place is found upon incontestable building qualities: light, orientation, views and organization.

If each individual is allowed to act upon his dwelling in regards to his own taste and needs, the fundamentals that make for quality are, in this building, unchangingly insured.

Courtyard:

Click above image to view slideshow
Courtyard: "The courtyard facade is sober and white, to facilitate the reverberation of sunlight. It is here that is found access to the building, giving onto an entirely glazed hall with wood siding." (Photo: Julien Lanoo)

Extracts from the memoire of the competition

The project suggests a built form that is simple and readable. The South and East façades are punctuated by multiple larges openings, extending the interior of the dwellings to exterior corridors running along the building. Larger balconies are inserted at intervals in the line of the terraces, projecting out. The juxtaposition of protruding, punctual and linear elements give the impression of a slender and lighter building onto Yves Kermen and Emile Zola streets.

Housing units:

Click above image to view slideshow
Housing units: "Majority of the apartments are offered a double orientation. This flexibility was made possible by the bearing facade walls. On the highest floors, a few duplexes were given generous terraces." (Photo: Julien Lanoo)

The building fulfills its role as a corner element and provides a clear distinction from the surrounding buildings. Plays with solids and voids, horizontals and verticals, light and shadow, glass and curtains, give the façade both sobriety and animation.

To the simplicity of the drawing is added the richness of the material. We have sought for a finish that is clean, shaven and refined but rich enough to reflect light, and communicate with the colours of its environment.

Energy:

Click above image to view slideshow
Energy: "The compactness of the building, the number of floors, an 88% net habitable area to floor area ratio, thermal bridge breaks, the heating system, along with very strict auto-control procedures, have contributed to the obtention of the BBC-Effinergie label." (Photo: Julien Lanoo)

Project Details:

Program: 58 housing units
Client: NACARAT
Project Ownership Assistance: SAEM Val de Seine
Location: 3 Allée Robert Doisneau, 92100 Boulogne-Billancourt, France
Cost: € 7.2 M Excl. VAT
Built up area: 4639 m²
Competition: 2008
Completion: 2011
Team: LAN Architecture (lead architect), COTEC (all-trades engineers)
Certification: QUALITEL and H&E in BBC Effinergie

Find a few more photos of the building in the image gallery below.

Photo: Julien Lanoo Photo: Julien Lanoo Photo: Julien Lanoo Photo: Julien Lanoo


Comments:
Jean Claude
paris
Tuesday, March 27, 2012
Same Old, Same Old....
This type of architecture could be seen from the paper project of a regular 3rd year student to most of the streets in the Netherlands, Danemark, Germany and for the past 10 years , also in France.
Randomness and fake simplicity, combined with hints of misunderstood brutalism used to be "progressive" decades ago...now it is part of the strongest ever concept in architecture- the "Déjà-Vu"...Please stop spamming us...and let some space for really young headed guys.

montaigne
New York
Wednesday, March 28, 2012
I pretty much agree with Jean Claude.
And I really don't see the correlation between the writing and the architecture. It sounds as though someone has convinced themselves that in order to be taken seriously as an architect they must pay lip service to challenging the norm. The problem is they sound absurd, and the product is completely normal. Why isn't it sufficient to say this is an elegant version of everything else around it? There is nothing avant garde here.

Featured Competitions:
image
Register: Sep 30 / Submit: Oct 21
image
Register: May 25 / Submit: Jul 13
image
Register: Jul 6 / Submit: Jul 30
image
Register/Submit: Sep 1

Search News by Keyword:
Advertisement