Facebook Twitter Pinterest
LOLA, Deltavormgroep and Piet Oudolf to Design Star Maze Park Groot Vijversburg
Posted: Friday, January 27, 2012 |

Dutch firms LOLA landscape architects, Deltavormgroep, and Piet Oudolf have won the commission for the extension of the historical park Groot Vijversburg in the north of The Netherlands with their submission “Star Maze”. The team has won the commission through a national tender, for which five teams were selected.

The other design teams were B+B in collaboration with Michael van Gessel, OKRA, Hosper en Strootman. 

Rendering of the winning Star Maze design for Park Groot Vijversburg by LOLA, Deltavormgroep, and Piet Oudolf (Image: LOLA)

Click above image to view slideshow
Rendering of the winning Star Maze design for Park Groot Vijversburg by LOLA, Deltavormgroep, and Piet Oudolf (Image: LOLA)

Project Description from the Architects:

Park Groot Vijversburg is a romantic public park with a growing art collection, located in the north of The Netherlands. The park is broadening its boundaries and is ambitious to become a national destination. The winning landscape design gives a contemporary interpretation to two new park chambers which create a link between the historical park, a post-war recreational area and a nature reserve.

Rendering, corridor (Image: LOLA)

Click above image to view slideshow
Rendering, corridor (Image: LOLA)

Central element in the design is the ‘Star Maze’, a remix of two historic park figures: the star shaped forest and the labyrinth. This structure consists of tall hedges that function like room dividers for the existing meadow and create several park spaces suitable for various use. On top of this, the structure creates connections to the surrounding landscape and arranges the accessibility to the various fields.

Rendering, aerial view (Image: LOLA)

Click above image to view slideshow
Rendering, aerial view (Image: LOLA)

Each ending of the ‘Star Maze’ has a function, such as a landscape balcony with a view over the nature reserve, a pier for canoe travelers in the recreational area, a window with a vista to the main park villa and a shed with rubber boots, to explore the marshland. The second park chamber, which can be flooded regularly, contains several hills with perennials in a field of pollard willows. The hills can be reached through a grid structure of small dikes.

Rendering, tip (Image: LOLA)

Click above image to view slideshow
Rendering, tip (Image: LOLA)

The design offers the visitor a great freedom of choice in the way he can move through the park. The visitor has to find his own way through the ‘Star Maze’ to the different areas. The central space gives an overview in all directions but at the same time doesn’t impose any direction. By doing so, the design goes beyond the ideals of public cultivation and public health on which the nearby romantic park and the modernistic recreational landscape are based, and it gives the visitor maximum freedom to use the park however he wishes to.

Construction will start in 2013.

Site plan (Image: LOLA)

Click above image to view slideshow
Site plan (Image: LOLA)

Find more plans and diagrams in the image gallery below.

Tip, diagram 1 (Image: LOLA) Tip, diagram 2 (Image: LOLA) Tip, diagram 3 (Image: LOLA) Section + elevation (Image: LOLA) Concept diagram, star maze flexible use (Image: LOLA) Concept diagram, circulation (Image: LOLA) Concept diagram, large scale rooms (Image: LOLA) Concept diagram, large scale connecting star (Image: LOLA)


Comments:
Featured Competitions:
image
Register/Submit: Sep 1
image
Register: Sep 30 / Submit: Oct 21
image
Register: May 25 / Submit: Jul 13
image
Register: Jul 6 / Submit: Jul 30

Search News by Keyword:
Advertisement