Facebook Twitter Pinterest
MVRDV to start construction on The Couch, a club house for Tennisclub IJburg in Amsterdam
Posted: Saturday, November 16, 2013 |

Upon receiving approval, construction of MVRDV's The Couch is set to begin this month. The Couch is a club house that the Dutch firm designed together with co-architect Studio Bouwkunde for IJburg, a growing tennis club established in 2010 on an artificial island in Amsterdam.

The 322 m2 facility gets its name from its rooftop, which dips in the center to create an informal seating area for spectators to watch matches. The tribune will be able to seat up to 200 spectators.

Completion of the club house is expected in summer 2014.

Have a look at some images and additional information MVRDV sent us.

The Couch by MVRDV for Amsterdam tennis club IJburg. Image: MVRDV

Click above image to view slideshow
The Couch by MVRDV for Amsterdam tennis club IJburg. Image: MVRDV

"The club house is a long open volume with services on either side such as dressing rooms, a kitchen, storage and toilets. The main space is multifunctional, so it can be used for the club’s many events."

Image: MVRDV

Click above image to view slideshow
Image: MVRDV

"The roof dips down towards the south side and is raised towards the north until a height of seven metres, creating an informal tribune for the club."

Image: MVRDV

Click above image to view slideshow
Image: MVRDV

"This 'Couch' can seat up to 200 spectators. The wide glass front to the north side allows extensive natural lighting and provides a view out over the waters of the IJ-lake."

Image: MVRDV

Click above image to view slideshow
Image: MVRDV

"Inside the club house, the concrete construction is clad with fsc-certified wood, with the outside fully sealed with an epdm polymer hotspray in the same colour and texture as the clay tennis courts. The reduced glass surface to the south helps to cool the building."

Image: MVRDV

Click above image to view slideshow
Image: MVRDV

"The thermal mass characteristics of the materialisation in concrete and wood are used to reach a high degree of energy efficiency."

Image: MVRDV

Click above image to view slideshow
Image: MVRDV

"It will be heated with district heating made efficient by a heat exchange system. In summer there will be natural ventilation, adding to the ambitious sustainable profile of the structure."

Image: MVRDV

Click above image to view slideshow
Image: MVRDV

"MVRDV developed the clubhouse together with co-architect Studio Bouwkunde and structural engineer ABT. Contractor Ballast Nedam Bouw will realise the building, which will be MVRDV’s eighth building in Amsterdam."

Concept. Image: MVRDV

Click above image to view slideshow
Concept. Image: MVRDV

Images courtesy of MVRDV.

For more MVRDV articles here on Bustler, click here.



Comments:
Featured Competitions:
image
Register/Submit: Jan 16
image
Register/Submit: Jan 26
image
Register: Jan 13 / Submit: Jan 27
image
Register/Submit: Feb 20
image
Register: Feb 25 / Submit: Mar 16
image
Register/Submit: Jan 22
image
Register: Dec 10 / Submit: Dec 21
image
Register: Nov 30 / Submit: Feb 28
image
Register/Submit: Jan 23

Search News by Keyword:
Advertisement