Facebook Twitter Pinterest
Nanjing Lab by Yaohua Wang Architecture
Posted: Wednesday, November 23, 2011 |

Yaohua Wang, of Los Angeles firm Yaohua Wang Architecture, has sent us visualizations of proposed Nanjing Lab, a vegetation laboratory in Nanjing, China. The project was comissioned by the Nanjing Xiaguan district goverment and is currently within the schematic design phase.

Nanjing Lab by Yaohua Wang Architecture (Image: Yaohua Wang Architecture)

Click above image to view slideshow
Nanjing Lab by Yaohua Wang Architecture (Image: Yaohua Wang Architecture)

Project Description from the Architect:

Nanjing Lab is a vegetation laboratory located in the historical district of Nanjing. Different from the traditional vegetation lab, which focuses on the attributes of the plants themselves, the purpose of the Nanjing lab is to test the plants’ behavior inside Nanjing city, for instance, the plants’ reaction to the the city’s polluted air and dust. 

Therefore, the design focuses on being able to control the plant’s interaction with the outside. In order to do this, different plant species are put into separate containers which protrude from the main volume of the building to the outside environment. The containers provide the ability to let sun light come through and control the amount of air that passes through. At the same time, the form of the landscape around the building creates different levels humidity and solar conditions around the building, allowing the containers to interact with a diverse environment.

Site plan (Image: Yaohua Wang Architecture)

Click above image to view slideshow
Site plan (Image: Yaohua Wang Architecture)

In the center of the lab, there is a central robot arm that is able to take out the core of the container and place them into storage for further research. The control room of the robot's arm is located on the south side of the building.  The windows of the control room allow free view of the central robot room and the exterior.   

The two big C channel steel beams are the main structure of the Nanjing lab. They lift the main body of the lab off of the ground to provide space for the underside plant containers. In between the C channel steel beams and the body of lab space is the hydraulic mechanical system that absorbs the impact of the structure from movement of the central robot arm.

Image: Yaohua Wang Architecture

Click above image to view slideshow
Image: Yaohua Wang Architecture

Image: Yaohua Wang Architecture

Click above image to view slideshow
Image: Yaohua Wang Architecture

Image: Yaohua Wang Architecture

Click above image to view slideshow
Image: Yaohua Wang Architecture

Image: Yaohua Wang Architecture

Click above image to view slideshow
Image: Yaohua Wang Architecture

Image: Yaohua Wang Architecture

Click above image to view slideshow
Image: Yaohua Wang Architecture

Image: Yaohua Wang Architecture

Click above image to view slideshow
Image: Yaohua Wang Architecture

Image: Yaohua Wang Architecture

Click above image to view slideshow
Image: Yaohua Wang Architecture

Image: Yaohua Wang Architecture

Click above image to view slideshow
Image: Yaohua Wang Architecture

Image: Yaohua Wang Architecture

Click above image to view slideshow
Image: Yaohua Wang Architecture

Interior view (Image: Yaohua Wang Architecture)

Click above image to view slideshow
Interior view (Image: Yaohua Wang Architecture)

Project Details:

Architect: Yaohua Wang Architecture
Location: Nanjing, China
Structural Engineer: Organization Group
Client: Nanjing Xiaguan district goverment
Program: Vegetation lab
Size: 200 m²
Note: Project under schematic design phase

Find many more renderings in the image gallery below.

Image: Yaohua Wang Architecture Image: Yaohua Wang Architecture Image: Yaohua Wang Architecture Image: Yaohua Wang Architecture Image: Yaohua Wang Architecture Image: Yaohua Wang Architecture Image: Yaohua Wang Architecture Image: Yaohua Wang Architecture Image: Yaohua Wang Architecture Image: Yaohua Wang Architecture Section (Image: Yaohua Wang Architecture) Section (Image: Yaohua Wang Architecture) Section (Image: Yaohua Wang Architecture) Section (Image: Yaohua Wang Architecture) Section (Image: Yaohua Wang Architecture) Section (Image: Yaohua Wang Architecture)


Comments:
bob
sydney
Thursday, November 24, 2011
that's just stupid

Hiro
Thursday, November 24, 2011
to bob sydney:

Let's see your brilliant work

Ron
Thursday, November 24, 2011
awesome, brillant

Andy
Thursday, November 24, 2011
i'm having a hard time seeing how is this anything architecture. All I see is a cool looking matrix-like spaceship that's anchored on the ground with so called "program" shoved into it. It failed to address spacial relationship, programmatic functions, or at least inform exactly how those "tubes" work. it's merely a student project at best

KL
Wednesday, December 07, 2011
This is like Archigram repackaged with internet age graphics, but why not!?

Tony Soprano
providence
Tuesday, April 03, 2012
Andy that's because you didn't even read the text and you have a very narrow perspective on architecture. This project is all about program.

KL, this is a lab for plants and robotically controlled lab environment. If a client asked Andy to address that he wouldn't know what to do

Featured Competitions:
image
Register: Sep 30 / Submit: Oct 21
image
Register: Jul 6 / Submit: Jul 30
image
Register/Submit: Sep 1
image
Register: May 25 / Submit: Jul 13

Search News by Keyword:
Advertisement