Facebook Twitter Pinterest
NS Stations by NL Architects
Posted: Tuesday, July 02, 2013 |

NL Architects recently completed the project NS Station, a major office interior revamp over 9 stories right on top of Central Station in Utrecht, the Netherlands. The project resulted from a 2011 competition win where NL Architects made the Thick Walls™ system the conceptual core: big shelves absorb the clutter that normally spreads trough the office - wardrobes, bookshelves, flip boards, archive, bulletin boards. And sometimes even the stairs.

Interior of the completely revamped office spaces (Photo: Marcel van der Burg)

Click above image to view slideshow
Interior of the completely revamped office spaces (Photo: Marcel van der Burg)

Project Description from the Architects:

The Katreinetoren in Utrecht is the home base of NS Stations, the department of the Dutch Railway (NS) that develops and services railway stations in the Netherlands.

The 15 stories 55m high tower is built right on top of Utrecht Centraal, the biggest railway station in the Netherlands. The entrance is positioned conveniently in the Central Hall!

The width of the building is based on the dimensions of the railway tracks below. The interior is dominated by this concrete structure: the elevator core and structural beams remain in sight.

Original building (Image courtesy of NL Architects)

Click above image to view slideshow
Original building (Image courtesy of NL Architects)

A reconstruction took place in 1999 when the Brutalist mid-seventies building was wrapped in a glass skin.

Current building situation (Image courtesy of NL Architects)

Click above image to view slideshow
Current building situation (Image courtesy of NL Architects)

The current floor plan consists of typical cellular offices along the facade and an oversized hallway in the center.

Interior situation before (Image courtesy of NL Architects)

Click above image to view slideshow
Interior situation before (Image courtesy of NL Architects)

Interior situation before (Image courtesy of NL Architects)

Click above image to view slideshow
Interior situation before (Image courtesy of NL Architects)

The basic idea is to introduce a series of perpendicular walls that will organize the space. By ‘inflating’ these partitioning walls they can become storage spaces.

New interior situation (Photo: Marcel van der Burg)

Click above image to view slideshow
New interior situation (Photo: Marcel van der Burg)

The shelves can absorb most of the clutter that normally spreads trough the office, such as wardrobes, bookshelves, flip boards, archive, bulletin boards. And sometimes even the stairs. The Thick Walls™ will clean up the space.

New order! (Image courtesy of NL Architects)

Click above image to view slideshow
New order! (Image courtesy of NL Architects)

The Thick Walls™ can take different shapes to introduce specific functionalities and atmospheres.

The Thick Walls™ system at work (Image courtesy of NL Architects)

Click above image to view slideshow
The Thick Walls™ system at work (Image courtesy of NL Architects)

The open plan with the Thick Walls™ divides the space in several clusters of different sizes. As opposed to a regular layout with cells linked to a corridor, a continuous, flowing space is created. Traffic space is eliminated: gross becomes net!

Photo: Marcel van der Burg

Click above image to view slideshow
Photo: Marcel van der Burg

The main asset of this system is increased connectivity; instead of a workforce relatively isolated in cells, here interaction will come natural.

Photo: Rick Geenjaar courtesy of OFFICEDOCK

Click above image to view slideshow
Photo: Rick Geenjaar courtesy of OFFICEDOCK

The perpendicular Wall Unit explores the spatial potential of the building; an extensive ‘field’ condition is created while keeping a sense of compactness and intimacy.

Photo: Marcel van der Burg

Click above image to view slideshow
Photo: Marcel van der Burg

In the near future NS Stations plans to introduce the so-called flex-work system which means no more fixed workstations but a range of specific working environments to choose from. The proposed layout will be able to accommodate this intricate workflow, but for the time being most of the clusters will be organized as fixed working stations.

Photo: Marcel van der Burg

Click above image to view slideshow
Photo: Marcel van der Burg

A working station consists of an ergonomic office chair and a table that is individually adjustable in height. With this unit an endless number of configurations is possible.

Photo: Marcel van der Burg

Click above image to view slideshow
Photo: Marcel van der Burg

The dividing Wall Units can be placed in different ‘densities’ to create fitting floor plans for the various departments.

Photo: Rick Geenjaar courtesy of OFFICEDOCK

Click above image to view slideshow
Photo: Rick Geenjaar courtesy of OFFICEDOCK

A series of workshops with the future users will be organized to find a specific disposition for each floor.

Photo: Rick Geenjaar courtesy of OFFICEDOCK

Click above image to view slideshow
Photo: Rick Geenjaar courtesy of OFFICEDOCK

The 9 levels of 700m2 each will be arranged according to the same principle but all will be configured slightly different.

Photo: Marcel van der Burg

Click above image to view slideshow
Photo: Marcel van der Burg

Each floor will be introduced by a ‘special’: a singular piece of furniture located at the elevator core that represents the different departments. This ‘conversation piece’ is a kind of welcoming gesture: perhaps a logo-shaped bench, a swinging multifunctional lounge chair, a 2 story high candy machine, a sculptural reading table spelling NS, a Happy Hour clock maybe...

Photo: Rick Geenjaar courtesy of OFFICEDOCK

Click above image to view slideshow
Photo: Rick Geenjaar courtesy of OFFICEDOCK

Project Details:

NS Stations
Office interior revamp, Utrecht 2011, competition 1st prize
Completion: March 2013
Client: NS Stations / Servex
Size: 7,000 m2, nine floors

NL Architects: Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse
Competition Team: Kirsten Hüsig, Babara Luns, Sarah Möller, Gen Yamamoto with Lea Olssen, Guilia Pastore, Ana Gavilanes Vallincello
Team: Babara Luns, Kirsten Hüsig, Bobby de Graaf, Sarah Möller with Mindaugas Glodenis, Else Ferf Jentings, Milda Naujalyte, Aude Robert

Project management: Compact building + design
Contractor: Groenendijk PGN Bouw
Installations: Cofely
Acoustics and Fire Safety: DGMR
Structural Engineer: Arcadis
Light ‘kookschool’: Egbert Keen
Cabinet Maker ‘Thick Walls’: Soons interieurbouw
Furniture: OFFICEDOCK projectinrichters
Curtains: Kvadrat
Carpets: Donkersloot tapijt

Find many more photos and diagrams in the image gallery below.

Photo: Rick Geenjaar courtesy of OFFICEDOCK Photo: Marcel van der Burg Photo: Marcel van der Burg Photo: Marcel van der Burg Photo: Marcel van der Burg Photo: Marcel van der Burg Photo: Marcel van der Burg Photo: Marcel van der Burg Photo: Marcel van der Burg Image courtesy of NL Architects Image courtesy of NL Architects Image courtesy of NL Architects Image courtesy of NL Architects Image courtesy of NL Architects


Comments:
Featured Competitions:
image
Register: May 25 / Submit: Jul 13
image
Register: Sep 30 / Submit: Oct 21
image
Register: Jul 6 / Submit: Jul 30
image
Register/Submit: Sep 1

Search News by Keyword:
Advertisement