Facebook Twitter Pinterest
Nursery in Sarreguemines, France
Posted: Friday, October 14, 2011 |

French architects Paul Le Quernec and Michel Grasso have shared with us photos of their recently completed collaboration, La Bulle Enchantée, a nursery in Sarreguemines, France. The design is based on the concept of a body cell with its nucleus as the core and surrounding elements that are being confined by the cell membrane.

Nursery in Sarreguemines, France by Paul Le Quernec and Michel Grasso (Photo: Guillaume Duret)

Click above image to view slideshow
Nursery in Sarreguemines, France by Paul Le Quernec and Michel Grasso (Photo: Guillaume Duret)

Project Description from the Architects:

La Bulle Enchantée - A body cell and uterin concept:

The project is designed as a body cell, placing the nursery at the center of the layout as the nucleus, surrounding gardens as the cytoplasm, and a circumscribing enclosing wall as the membrane.

A large outdoor playground is generated through a continuous curvilinear wall that shapes out the boundaries of the facility. The ‘‘vaginal’’ entrance is characterized by a concrete vault which is a continuation of the peripheral wall. Floating within its membrane, the nursery welcomes visitors into a round space at the center of the building, enlightened by a covered patio. All the children units radiate outwards from this central room. This concept of transitional space and centripetal walkway avoids all effect of corridor and all effect of start or end of movement. Thus, the playrooms spread out like a hand-held fan ideally oriented to the south where each one leads to its own playground. The curved lines of walls and ceilings underline the organic and uterin concept which provides safety and comfort within the building for children as for parents.

Photo courtesy of Paul Le Quernec & Michel Grasso

Click above image to view slideshow
Photo courtesy of Paul Le Quernec & Michel Grasso

Double scaling:

The ceiling height in the surrounding playrooms is 2,10 meters-high to create a comfortable environment for the babies and children. Thus, to give a stronger spotlight on this idea, we combined it with a variation of ceilings heights up to 4,20 meters, creating a large range of spaces and volumes. Thanks to this contrast effect, the units with low ceilings are perceived as protective recesses. The circulation space and the children units are lighted up by zenithal openings, creating the contrast between spaces with low ceiling that are moderately lightened and spaces that generously receive the day light. The transition between different ceiling heights is smoothly done by the curves, generating a various reflection of light on the ceilings.

Photo courtesy of Paul Le Quernec & Michel Grasso

Click above image to view slideshow
Photo courtesy of Paul Le Quernec & Michel Grasso

Buildings fragmentation:

Considering the childrens perception of the building, we decided to turn it into a raw of variously dimensioned boxes coming out a bush of bamboos and capturing the day light. This idea does not only consist in an aesthetical function: thanks to its shade, the bamboo coat protects the frontages of the building from over heating while the hat shaped boxes regulate the energy intake depending on seasons.

Photo courtesy of Paul Le Quernec & Michel Grasso

Click above image to view slideshow
Photo courtesy of Paul Le Quernec & Michel Grasso

Photo courtesy of Paul Le Quernec & Michel Grasso

Click above image to view slideshow
Photo courtesy of Paul Le Quernec & Michel Grasso

Photo courtesy of Paul Le Quernec & Michel Grasso

Click above image to view slideshow
Photo courtesy of Paul Le Quernec & Michel Grasso

Site plan (Image courtesy of Paul Le Quernec & Michel Grasso)

Click above image to view slideshow
Site plan (Image courtesy of Paul Le Quernec & Michel Grasso)

Axonometry (Image courtesy of Paul Le Quernec & Michel Grasso)

Click above image to view slideshow
Axonometry (Image courtesy of Paul Le Quernec & Michel Grasso)

Project Details:

Size: 1,350 m2
Costs: 2,400,000 Euro

Client: Communauté d'Agglomération Sarreguemines Confluences
Architects: Paul Le Quernec & Michel Grasso

Find more interior and construction photos of the nursery in the image gallery below.

Photo courtesy of Paul Le Quernec & Michel Grasso Photo courtesy of Paul Le Quernec & Michel Grasso Photo courtesy of Paul Le Quernec & Michel Grasso Photo courtesy of Paul Le Quernec & Michel Grasso Photo courtesy of Paul Le Quernec & Michel Grasso Photo courtesy of Paul Le Quernec & Michel Grasso Photo courtesy of Paul Le Quernec & Michel Grasso Photo courtesy of Paul Le Quernec & Michel Grasso Photo courtesy of Paul Le Quernec & Michel Grasso


Comments:
Architect
Israel
Saturday, October 22, 2011
Wow ... I can not distinguish What exactly is the color that appears in the first image, but it looks amazing!

Featured Competitions:
image
Register: Oct 3 / Submit: Oct 6
image
Register: Sep 8 / Submit: Oct 1
image
Register: Jan 13 / Submit: Jan 27
image
Register/Submit: Oct 15

Search News by Keyword:
Advertisement