Facebook Twitter Pinterest
OFIS Arhitekti Finish Basket Apartments in Paris
Posted: Tuesday, October 09, 2012 |

We absolutely love following an architectural project from competition win to completion! So here's another one:

Back in November 2008, we reported on Slovenian firm OFIS Arhitekti taking the first prize in the invited competition for a student apartment building in Paris' 19th district. The project has come together very nicely in the mean time, and we're excited to publish photos of the now completed Basket Apartments.

Just completed: Basket Apartments in Paris by OFIS Arhitekti (Photo: Tomaz Gregoric)

Click above image to view slideshow
Just completed: Basket Apartments in Paris by OFIS Arhitekti (Photo: Tomaz Gregoric)

Project Description from the Architects:

Urban plan conditions
The project is located on a long and very narrow site, on the edge of Parc La Vilette in Paris’s 19th district, within an urban development done by Reichen & Robert architects. On the northeast, new Paris tram route is passing along the site. The site is bordering with tram garage on the southwest, above which is a football field. The first 3 floors of the housing will inevitably share the wall with the tram garage.

Photo: Tomaz Gregoric

Click above image to view slideshow
Photo: Tomaz Gregoric

Photo: Tomaz Gregoric

Click above image to view slideshow
Photo: Tomaz Gregoric

Site plan conditions
The parcel has a very particular configuration; 11m in width and extending approximately 200m north-south. This foreshadows the importance of processing the eastern facade overlooking the extension of the street Des Petits Ponts which hosts the tram and both cyclist and pedestrian walkways.

Photo: Tomaz Gregoric

Click above image to view slideshow
Photo: Tomaz Gregoric

Photo: Tomaz Gregoric

Click above image to view slideshow
Photo: Tomaz Gregoric

New Plot
The long volume of the building is divided into two parts connected with a narrow bridge. Between two volumes there is a garden. The building has 11 floors: a technical space in the basement, shared programs in the ground floor, and student apartments in the upper nine floors. The layout is very rational and modular.

Photo: Tomaz Gregoric

Click above image to view slideshow
Photo: Tomaz Gregoric

Photo: Tomaz Gregoric

Click above image to view slideshow
Photo: Tomaz Gregoric

Program - student dormitory with 192 studios
The major objective of the project was to provide students with a healthy environment for studying, learning and meeting. Along the length of the football field is an open corridor and gallery that overlooks the field and creates a view to the city and the Eiffel tower. This gallery is an access to the apartments providing students with a common place. All the studios are the same size and contain the same elements to optimize design and construction: an entrance, bathroom, wardrobe, kitchenette, working space and a bed. Each apartment has a balcony overlooking the street.

Photo: Tomaz Gregoric

Click above image to view slideshow
Photo: Tomaz Gregoric

Photo: Tomaz Gregoric

Click above image to view slideshow
Photo: Tomaz Gregoric

Design concept
Narrow length of the plot with 10 floors gives to site a significant presence. Each volume contains two different faces according to the function and program:
The elevation towards the street des Petits Ponts contains studio balconies-baskets of different sizes made from HPL timber stripes. They are randomly oriented to diversify the views and rhythm of the façade. Shifted baskets create a dynamic surface while also breaking down the scale and proportion of the building.
The elevation towards the football field has an open passage walkway with studio entrances enclosed with a 3D metal mesh. Both volumes are connected on the first floor with a narrow bridge which is also an open common space for students.

Photo: Tomaz Gregoric

Click above image to view slideshow
Photo: Tomaz Gregoric

Photo: Tomaz Gregoric

Click above image to view slideshow
Photo: Tomaz Gregoric

Sustainable efficiency
The building is energy efficient to accommodate the desires of Paris' sustainable development efforts. The Plan Climates goal is that future housing will consume 50KW-h.m.² or less. The objectives of energy performance and the construction timetable were met by focusing on a simple, well insulated and ventilated object that functions at its best year round. Accommodations are cross ventilating and allow abundant day lighting throughout the apartment. External corridors and glass staircases also promote natural lighting in the common circulation, affording energy while also creating comfortable and well lit social spaces. The building is insulated from the outside with an insulation thickness of 20 cm. Thermal bridge breakers are used on corridor floors and balconies to avoid thermal bridges. Ventilation is controlled by double flow mechanical ventilation, providing clean air in every apartment with an optimum temperature throughout the year. The incoming air also reuses heat from the exhaust air. The roof is covered with 300m² of photovoltaic panels to generate electricity. Rainwater is harvested on site in a basin pool used for watering outdoor green spaces.

Photo: Tomaz Gregoric

Click above image to view slideshow
Photo: Tomaz Gregoric

Photo: Tomaz Gregoric

Click above image to view slideshow
Photo: Tomaz Gregoric

Photo: Tomaz Gregoric

Click above image to view slideshow
Photo: Tomaz Gregoric

Project Details:

Location: 19th district, Paris, France
Status: invited competition 2008; construction start 2009; completion 2012
Program: (student) apartment studios, common spaces, dining area, living space, storage
Details: low energy consumption building, 10 floor building with 192 studios
Type: student housing
Client: Regie Immobiliere de la Ville de Paris
Area: site 1981 m2; size of studios 35 m2; building 931 m2; gross floor area 8500 m2; landscape 1050 m2
Dimensions: 29,20 m max height
Budget: 17.5 M €
Materials: concrete, glass, metal, plaster, high-density stratified timber panels, expanded metal mesh

Project team:
Rok Oman, Spela Videcnik
Robert Janez, Janez Martincic, Andrej Gregoric, Janja del Linz, Louis Geiswiller, Hyunggyu Kim, Chaewan Shin, Jaehyun Kim, Erin Durno, Javier Carrera, Giuliana Fimmano, Jolien Maes, Lin Wei

Technical team:
Structural engineering: INTEGRALE 4; Bruno PERSON
Mechanical & electrical engineering, sustainable development: Cabinet MTC; Cyril GANVERT

Photography: Tomaz Gregoric

Find drawings and more photos of Basket Apartments in the image gallery below.

Aerial view of the site (Image: OFIS Arhitekti) Aerial view of the site (Image: OFIS Arhitekti) Diagram (Image: OFIS Arhitekti) Diagram (Image: OFIS Arhitekti) Elevation diagram (Image: OFIS Arhitekti) Model (Image: OFIS Arhitekti) Section (Image: OFIS Arhitekti) Elevation (Image: OFIS Arhitekti) Elevation (Image: OFIS Arhitekti) Floor plans, 1-5 (Image: OFIS Arhitekti) Floor plans, 6-9 (Image: OFIS Arhitekti) Apartment (Image: OFIS Arhitekti) Apartment (Image: OFIS Arhitekti) Apartment (Image: OFIS Arhitekti) Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric Photo: Tomaz Gregoric


Comments:
Featured Competitions:
image
Register: Jul 6 / Submit: Jul 30
image
Register: May 25 / Submit: Jul 13
image
Register/Submit: Sep 1
image
Register: Sep 30 / Submit: Oct 21

Search News by Keyword:
Advertisement