Facebook Twitter Pinterest
SCI-Arc Pavilion “League of Shadows” by P-A-T-T-E-R-N-S
Posted: Wednesday, October 10, 2012 |

League of Shadows, a pavilion concept by Marcelo Spina and Georgina Huljich of P-A-T-T-E-R-N-S, recently emerged as winning entry from an architectural design competition at SCI-Arc. The school had invited faculty members Ramiro Diaz-Granados, Elena Manferdini, Marcelo Spina and Tom Wiscombe to submit design concepts for a 1,200-seat outdoor pavilion that would accommodate graduation ceremonies, lectures, symposia, and outreach cultural events with the neighboring Arts District community.

Funded by a generous grant from ArtPlace, the pavilion will be located in the school's parking lot in downtown Los Angeles and is set to be completed spring 2013.

An exhibition documenting the SCI-Arc Graduation Pavilion Competition opens next Friday, October 19 at the SCI-Arc Library Gallery.

Rendering of the competition-winning SCI-Arc Graduation Pavilion

Click above image to view slideshow
Rendering of the competition-winning SCI-Arc Graduation Pavilion "League of Shadows" by P-A-T-T-E-R-N-S (Image: P-A-T-T-E-R-N-S)

Project Description from the Architects:

Not a Pavilion
Our proposal aims to fully exploit what we recognize as the most fundamental aspect underlying the project: the temporal use of the pavilion as a large outdoor event space. Due to its lack of programming, the conventional graduation pavilion suffers immediately after its purpose has been met, transforming from a place of spectacle to an abandoned vessel. If another pavilion is to be built, the scale of the project demands that it should not exist for a single usage, rather, it should become an icon that attracts public events from the surrounding community. We believe that if executed correctly, the pavilion could potentially activate a node within the downtown area.

Rendering (Image: P-A-T-T-E-R-N-S)

Click above image to view slideshow
Rendering (Image: P-A-T-T-E-R-N-S)

The New Sign: Bringing SCI-Arc to the Streets…
Positioning the pavilion at the corner of 4th and Merrick Street allows the project to afford a double life: one as an outdoor public event space, and another as a formal beacon that reasserts SCI-Arc’s institutional presence in downtown Los Angeles. The intention of this placement is that when seen from 4th street, the new structure will serve as a natural marquee for SCI-Arc Campus. Due to both its placement and visibility, the pavilion can become a suitable venue for SCI-Arc to engage outside audiences from the downtown community.

Rendering (Image: P-A-T-T-E-R-N-S)

Click above image to view slideshow
Rendering (Image: P-A-T-T-E-R-N-S)

A Formal Backdrop
By developing the project vertically, the resulting form produces enough shadow during the early and late hours of the afternoon, allowing comfort zones that are sheltered from the sun. More importantly, its figural shape acts as a natural envelope for the graduation ceremony, providing students and families controlled views in what it is otherwise a fully open parking lot.

The proposed organization of the audience follows both the intended tripartite break-down of a seating arrangement and the incidence of shadow paths on it during a four-hour period. As a result, the organization of the audience is dynamic by necessity, allowing for a maximum capacity of 1000 to be seated comfortably in the shadow, and for various groups to be allocated separately with students taking the central and left front portion.

Rendering (Image: P-A-T-T-E-R-N-S)

Click above image to view slideshow
Rendering (Image: P-A-T-T-E-R-N-S)

Staging the Ceremony
The zig-zagging profile of the platform takes full advantage of the vaulted interior, creating a natural path engages the students by circulating them through the arches. This configuration allows enough space for a line to be formed prior to each student receiving their diploma at the speaking podium. Framed below the third vault is the seating area for faculty and speakers.

Rendering (Image: P-A-T-T-E-R-N-S)

Click above image to view slideshow
Rendering (Image: P-A-T-T-E-R-N-S)

Primitive Ambiguity and Textured Vaults
Volumetric and graphic, the intent of the project is to assert a certain ambiguity in its formal reading. Starting from the definition of the audience, the needed shadow path in the ground is projected upward, producing as one of its possible instantiations, three fingering rectilinear volumes. By depicting simple volumes from the street and a carved unified grouping of enveloping surfaces from the interior, the proposal provides a dual reading: a simple outline from far away and complex radiating superficial texture at close range.

The three fingering volumes are carved with three large saddle surfaces. These concave surfaces produce a vaulted interior, which further articulates the organizational sequence of the event. Furthermore, by touching the ground at four points, they envelop the audience producing favorable acoustic and visual conditions for events. The visual and material definition of these elements will be the result of a layering technique germane to contemporary composite sail-making, wherein various fabric strips are layered, stitched and seamed together to produce a larger elastic cloth. Subjected to straight edges, each of these cloths is then fixed in place where it adopts its final shape.

Site plan (Image: P-A-T-T-E-R-N-S)

Click above image to view slideshow
Site plan (Image: P-A-T-T-E-R-N-S)

Main plan (Image: P-A-T-T-E-R-N-S)

Click above image to view slideshow
Main plan (Image: P-A-T-T-E-R-N-S)

Section (Image: P-A-T-T-E-R-N-S)

Click above image to view slideshow
Section (Image: P-A-T-T-E-R-N-S)

Front elevation (Image: P-A-T-T-E-R-N-S)

Click above image to view slideshow
Front elevation (Image: P-A-T-T-E-R-N-S)

Back elevation (Image: P-A-T-T-E-R-N-S)

Click above image to view slideshow
Back elevation (Image: P-A-T-T-E-R-N-S)

Project Details:

Project name: League of Shadows
Program: SCI-Arc Graduation and Public Event Pavilion
Client: Southern California Institute of Architecture (SCI-Arc)
Status: Competition
Dates: August 2012 - June 2013
Location: Los Angeles, CA
Team: Marcelo Spina, Georgina Huljich, Matthew Kendall, Daniele Profeta, Elias Arkin, Viola Ago, Mike Wang
Engineer: Matthew Melnyk: Nous Engineering

Check the image gallery below for more diagrams of the pavilion.

Exploded axo (Image: P-A-T-T-E-R-N-S) Morphology (Image: P-A-T-T-E-R-N-S) Seating diagram (Image: P-A-T-T-E-R-N-S) Structural diagram (Image: P-A-T-T-E-R-N-S) Tape diagram (Image: P-A-T-T-E-R-N-S) Shadow paths (Image: P-A-T-T-E-R-N-S) Working shadow diagram (Image: P-A-T-T-E-R-N-S) Unfolded elevation (Image: P-A-T-T-E-R-N-S) SCI-Arc Icon (Image: P-A-T-T-E-R-N-S)


Comments:
Muna Imani
Dubai
Saturday, October 13, 2012
I like the project in term of developing and treating the design vertically, which it can be seen from far distance and attract people. Also, it gives the importance to the place and ceremony. The sloped shadow structure and the audience seats patterns act as one space connecting each other.

Featured Competitions:
image
Register: May 25 / Submit: Jul 13
image
Register/Submit: Sep 1
image
Register: Jul 6 / Submit: Jul 30
image
Register: Sep 30 / Submit: Oct 21

Search News by Keyword:
Advertisement