Facebook Twitter Pinterest
Setúbal Public Library Entry by AND-RÉ
Posted: Wednesday, June 19, 2013 |

Portuguese architecture firm AND-RÉ (previously on Bustler) has sent us its stunning entry to the architectural competition for the new public library building in the city of Setúbal, Portugal.

Exterior rendering of the Setúbal Public Library Entry by AND-RÉ (Image: AND-RÉ)

Click above image to view slideshow
Exterior rendering of the Setúbal Public Library Entry by AND-RÉ (Image: AND-RÉ)

Project Description from the Architects:

The concept is developed with the purpose of controlling the external environmental conditions in order to manipulate the internal space.

It is an introspective system, developed around a central courtyard, as indeed occurs in many examples in the history of architecture, serving a purpose of reflective internalization and privacy. It is a way to focus the architecture in itself, like the act of assimilating knowledge.

This space is a positive affirmation of expression of society's need to move away from an external active, stressed and noisy environment, as an opportunity to reach balance and harmony.

Aerial view (Image: AND-RÉ)

Click above image to view slideshow
Aerial view (Image: AND-RÉ)

The building, although being an organizational system that develops itself introspectively, it also opens up strategically into the urban fabric, rising punctually at two points, as cloth, allowing passage under the object, allowing the crossing, offering the interior, creating a distinct new urban reality, a protected space, understood as exceptional moment in the sequential chronology of urban routes, an invitation for a pause, enticing the discovery, inviting the crossing, welcoming the entrance, embracing the citizen.

Exterior entrance (Image: AND-RÉ)

Click above image to view slideshow
Exterior entrance (Image: AND-RÉ)

The conscious choice of the circular shape provides a peaceful, almost implied relation to the context of confrontation. By its natural features, form is fluid, continuous, allowing a subtle, yet direct, relation with the environment. The circular shape allows the required intelligibility for the assimilation of the building.

The shape is not an imposition in the context, but a dynamic challenge to the environment.

Interior view (Image: AND-RÉ)

Click above image to view slideshow
Interior view (Image: AND-RÉ)

Project Details:

Type: Competition Proposal for the Setúbal Public Library
Location: Setúbal - Portugal
Date: 2013
Area: 2,398 m2
Promoter: Setúbal Municipality, Portugal
Architecture Team: Bruno André, Francisco Salgado Ré, Catarina Fernandes, Fernando Ferreira, Filipe Paixão
Engenieering & sustainability: AFA consult

Find also drawings and diagrams of the proposal in the image gallery below.

Elevation (Image: AND-RÉ) Section 1 (Image: AND-RÉ) Section 2 (Image: AND-RÉ) Axonometric view (Image: AND-RÉ) Diagram building (Image: AND-RÉ) Diagram Plot (Image: AND-RÉ)


Tags for this entry:
europe, library, portugal, and-ré, setúbal
Comments:
Andre
Friday, July 12, 2013
In reality this would be quite bland. There is nothing interesting about it spatially. Just because you draw up a set of typical 'big' justification diagrams doesn't make it an idea or a good building.

Featured Competitions:
image
Register: Jul 6 / Submit: Jul 30
image
Register: May 25 / Submit: Jul 13
image
Register: Sep 30 / Submit: Oct 21
image
Register/Submit: Sep 1

Search News by Keyword:
Advertisement