Facebook Twitter Pinterest
Steven Holl Architects wins Qingdao Culture and Art Center competition in China
Posted: Wednesday, October 30, 2013 |

Steven Holl Architects has been chosen to design the Qingdao City Culture and Art Center after a unanimous jury decision. Other big-name contenders for the winning spot included OMA and Zaha Hadid Architects.

As part of an extension project in Qingdao, the new design will be 2 million sq. feet consisting of four art museums located in the heart of the city.

Culture and Art Center in Qingdao City, China from Steven Holl Architects on Vimeo.

Below are more details on Steven Holl Architects' latest win.

Steven Holl Architects' winning design for the new Qingdao Culture and Art Center. Image: Steven Holl Architects.

Click above image to view slideshow
Steven Holl Architects' winning design for the new Qingdao Culture and Art Center. Image: Steven Holl Architects.

From the Steven Holl Architects press statement

"The winning design for the new Culture and Art Center begins with a connection to Qingdao. The linear form of the Jiaozhou Bay Bridge—the world’s longest bridge over water—is carried into the large site, in the form of a Light Loop, which contains gallery spaces and connects all aspects of the landscape and public spaces. The raised Light Loop allows maximum porosity and movement across the site, and permits natural sound bound breezes that blow in off the ocean to flow across the site."

North view. Image: Steven Holl Architects.

Click above image to view slideshow
North view. Image: Steven Holl Architects.

"Set within the master plan are Art Islands, or Yishudao, which take the form of three sculpted cubes, and four small landscape art islands that form outdoor sculpture gardens. Five terraced reflecting pools animate the landscape and bring light to levels below via skylights."

Drawing: Fusion of landscape and architecture. Image: Steven Holl Architects.

Click above image to view slideshow
Drawing: Fusion of landscape and architecture. Image: Steven Holl Architects.

Revised Drawing of Yishudao/Art Islands and Light Loop. Image: Steven Holl Architects.

Click above image to view slideshow
Revised Drawing of Yishudao/Art Islands and Light Loop. Image: Steven Holl Architects.

"The Light Loop and Yishudao concepts facilitate the shaping of public space. A great central square for large gatherings is at the center of the site overlooking a large water garden. The Modern Art Museum shapes the central square. The Public Arts Museum forms the main experience of entry from the south. The North Yishudao contains the Classic Art Museum, with a hotel at its top levels, and the South Yishudao, which floats over the large south reflecting pool, holds the Performing Arts Program."

Drawing of one of the Yishudao/Art Islands. Image: Steven Holl Architects.

Click above image to view slideshow
Drawing of one of the Yishudao/Art Islands. Image: Steven Holl Architects.

Drawing: Yishudao South Entry Plaza. Image: Steven Holl Architects.

Click above image to view slideshow
Drawing: Yishudao South Entry Plaza. Image: Steven Holl Architects.

"In the Light Loop, all horizontal galleries receive natural light from the roof that can be controlled with 20% screens as well as blackout options. The 20 meter wide section of the Light Loop allows side lighting to the lower level galleries, and provides space for two galleries side by side, avoiding dead-end circulation."

East Cube. Image: Steven Holl Architects.

Click above image to view slideshow
East Cube. Image: Steven Holl Architects.

"The basic architecture is in simple monochrome of sanded marine aluminum and stained concrete, with the undersides of the Light Loops in rich polychrome colors of ancient Chinese architecture. These soffits are washed with light at night to become landscape lighting in shimmering reflected colors."

Cafe. Image: Steven Holl Architects.

Click above image to view slideshow
Cafe. Image: Steven Holl Architects.

"The basic architecture is in simple monochrome of sanded marine aluminum and stained concrete, with the undersides of the Light Loops in rich polychrome colors of ancient Chinese architecture. These soffits are washed with light at night to become landscape lighting in shimmering reflected colors."

South Cube. Image: Steven Holl Architects.

Click above image to view slideshow
South Cube. Image: Steven Holl Architects.

"The entire project uses the most sustainable green technologies. Placed between the skylights on the Light Loop, photovoltaic cells will provide 80% of the museum’s electrical needs. The reflecting ponds with recycle water, while 480 geothermal wells provide heating and cooling."

Night view. Image: Steven Holl Architects.

Click above image to view slideshow
Night view. Image: Steven Holl Architects.

Watch the competition video here.

And for more info, click here.

Be sure to click the thumbnails to see additional images.

Images courtesy of Steven Holl Architects.

Image: Steven Holl Architects. Image: Steven Holl Architects. Image: Steven Holl Architects. Image: Steven Holl Architects. Program flexibility. Image: Steven Holl Architects. Site Concept diagram. Image: Steven Holl Architects.


Comments:
Featured Competitions:
image
Register: Jul 1 / Submit: Jul 8
image
Register/Submit: May 17
image
Register/Submit: Apr 22
image
Register: Apr 2 / Submit: Apr 21
image
Register/Submit: Jun 3
image
Register/Submit: Apr 30
image
Register: Sep 8 / Submit: Oct 1
image
Register/Submit: Jun 30
image
Register: Feb 1 / Submit: Apr 21
image
Register/Submit: May 30

Search News by Keyword:
Advertisement