Facebook Twitter Pinterest
Winners of the 2013 AIA/HUD Secretary Awards
Posted: Thursday, May 16, 2013 |

In our previous post, we published the six winners of the 2013 AIA Housing Awards. Also announced this week were the three recipients of the 2013 AIA/HUD Secretary Awards, sponsored by the institute's Housing and Custom Residential Knowledge Community in conjunction with the Office of the Secretary of the U.S. Department of Housing & Urban Development (HUD).

Via Verde - The Green Way; Bronx, New York by Dattner Architects and Grimshaw Architects (Photo: David Sundberg/ESTO)

Click above image to view slideshow
Via Verde - The Green Way; Bronx, New York by Dattner Architects and Grimshaw Architects (Photo: David Sundberg/ESTO)

The categories of the program include (1) Excellence in Affordable Housing Design (2) Creating Community Connection Award (no recipient selected this year) (3) Community-Informed Design Award and (4) Housing Accessibility - Alan J. Rothman Award.

Category One: Excellence in Affordable Housing Design Award

Via Verde - The Green Way; Bronx, New York
Dattner Architects and Grimshaw Architects

Via Verde - The Green Way; Bronx, New York by Dattner Architects and Grimshaw Architects (Photo: David Sundberg/ESTO)

Click above image to view slideshow
Via Verde - The Green Way; Bronx, New York by Dattner Architects and Grimshaw Architects (Photo: David Sundberg/ESTO)

Via Verde - The Green Way; Bronx, New York by Dattner Architects and Grimshaw Architects (Photo: David Sundberg/ESTO)

Click above image to view slideshow
Via Verde - The Green Way; Bronx, New York by Dattner Architects and Grimshaw Architects (Photo: David Sundberg/ESTO)

This project has become the new model for public housing in New York City. The project was carefully crafted to accommodate the scale of the existing neighborhood and adjacent housing while adding both housing and green space to a brownfield site in the South Bronx. Landscaped green roofs and a central courtyard create 40,000 square feet of open space. Residents can grow their own fruits and vegetables as well as enjoy the evergreen grove and fruit orchard. In addition, photovoltaic panels are integrated into the south-facing areas of the project, providing enough energy to power all common areas and exterior lighting. Rainwater is collected on-site and recycled for irrigation of the gardens throughout the year. In support of the Department of Health’s Fit City initiative to promote physical fitness, stairs are located near elevators and are designed as colorful interior spaces with natural light and ventilation. The project is on track to receive LEED® Gold certification.

Category Three: Community-Informed Design Award

Community Learning Center; Leominster, Massachusetts
Abacus Architects + Planners

Community Learning Center; Leominster, Massachusetts by Abacus Architects + Planners (Photo: Chuck Choi)

Click above image to view slideshow
Community Learning Center; Leominster, Massachusetts by Abacus Architects + Planners (Photo: Chuck Choi)

Community Learning Center; Leominster, Massachusetts by Abacus Architects + Planners (Photo: Chuck Choi)

Click above image to view slideshow
Community Learning Center; Leominster, Massachusetts by Abacus Architects + Planners (Photo: Chuck Choi)

Community Learning Center; Leominster, Massachusetts by Abacus Architects + Planners (Photo: Chuck Choi)

Click above image to view slideshow
Community Learning Center; Leominster, Massachusetts by Abacus Architects + Planners (Photo: Chuck Choi)

This 2,000-square-foot facility, built on the edge of a public housing development, was only possible through the efforts and contributions of students, teachers, residents, alumni, builders, and suppliers, all coordinated and overseen by the architecture firm. The local housing authority received a grant to cover half the cost of the facility and made arrangements with the nearby vocational/technical high school to provide the labor and drafting. The architects helped participants develop the building program, ensured that the project met the exacting standards of the funder, and worked with the teenage crew to bring design sketches into reality. The building is clad in multicolored fiber-cement panels with articulated aluminum joints. South-facing windows at the front entry provide passive solar heating in the winter, and deep overhangs and deciduous trees provide summer shade. Particleboard partitions composed of recycled content, mark individual study areas. Light floods in from all sides, and sliding doors with glazed perforations provide acoustical privacy for story telling or conferences.

Category Four: Housing Accessibility - Alan J. Rothman Award

New Accessible Passive Solar Housing; Stoneham, Massachusetts
Abacus Architects + Planners

New Accessible Passive Solar Housing; Stoneham, Massachusetts by Abacus Architects + Planners (Photo: Bruce Martin)

Click above image to view slideshow
New Accessible Passive Solar Housing; Stoneham, Massachusetts by Abacus Architects + Planners (Photo: Bruce Martin)

New Accessible Passive Solar Housing; Stoneham, Massachusetts by Abacus Architects + Planners (Photo: Bruce Martin)

Click above image to view slideshow
New Accessible Passive Solar Housing; Stoneham, Massachusetts by Abacus Architects + Planners (Photo: Bruce Martin)

New Accessible Passive Solar Housing; Stoneham, Massachusetts by Abacus Architects + Planners (Photo: Bruce Martin)

Click above image to view slideshow
New Accessible Passive Solar Housing; Stoneham, Massachusetts by Abacus Architects + Planners (Photo: Bruce Martin)

This project, for a small public housing authority, responded to a need to provide affordable accessible housing that could be used as a model for future development. In addition, the project had to embody the spirit of universal design principles by meeting high standards for energy efficiency and passive solar heating. Every element of the buildings as well as the site was designed to meet ADA and state accessibility requirements. The sloping topography of the site was carefully graded to ensure all the inclines were below five percent and to avoid the ramps and double railings that often make accessible buildings seem cut off from the surrounding landscape. South-facing windows bring in the low winter sun, and deciduous trees and broad overhangs provide summer shade. Artificial lighting is never needed during the day, and blue sky and green trees are visible in every direction. High-density foam insulation, high-performance windows, and radiant heating in the concrete floors keep the apartments comfortable and minimize energy usage.

The jury for the 2013 AIA/HUD Secretary Awards includes: Kathleen Dorgan, AIA, Chair, Dorgan Architecture & Planning; Luis Borray, Assoc. AIA, U.S. Department of Housing & Urban Development; Elizabeth A. Cocke, U.S. Department of Housing & Urban Development; John Isch, AIA, RWA Architects, Inc.; R. Thomas Jones, AIA, California Polytechnic State University; Stephen Sharpe, Hon. AIA; and Charles L. Travis, AIA, The Housing Studio, P.A.



Comments:
Featured Competitions:
image
Register/Submit: Sep 1
image
Register: May 25 / Submit: Jul 13
image
Register: Sep 30 / Submit: Oct 21
image
Register: Jul 6 / Submit: Jul 30

Search News by Keyword:
Advertisement