Facebook Twitter Pinterest
YAP MAXXI 2013 Installation Completed in Rome
Posted: Tuesday, July 02, 2013 |

bam! bottega di architettura metropolitana recently completed He, the winning installation of the Young Architects Program (YAP) MAXXI 2013 in Rome (previously on Bustler).

The annual program is promoted by MAXXI Architettura in partnership with MoMA/MoMAPS1 in New York, CONSTRUCTO in Santiago, Chile and the Istanbul Modern. The initiative intends to promote young architects worldwide by inviting them to create summer installations that, besides researching new architectural forms and techniques, can offer shade to visitors and a space for shows and events.

bam!’s completed

Click above image to view slideshow
bam!’s completed "He" installation, winning design of the 2013 Young Architects Program, MAXXI (Photo: Alberto Sinigaglia, Courtesy Fondazione MAXXI)

Project Description from the Architects:

He is a complex architectural garden made of a lawn, a big platform and a light volume suspended in front of the concrete walls of MAXXI’s galleries.

The protagonist of the scene is the large suspended volume, which through its size, color, the recreational use of water and its shadow establishes an interaction with the museum outdoor spaces, receiving its resting places.

Photo: Alberto Sinigaglia, Courtesy Fondazione MAXXI

Click above image to view slideshow
Photo: Alberto Sinigaglia, Courtesy Fondazione MAXXI

The transparency and the apparent weightlessness of the installation generates a dialogue and a stimulating contrast with the imposing masses of the museum and its sinuous geometries.

The large volume follows the wind movement, emphasizing the lightness of the materials that compose it.

Photo: Alberto Sinigaglia, Courtesy Fondazione MAXXI

Click above image to view slideshow
Photo: Alberto Sinigaglia, Courtesy Fondazione MAXXI

The color and transparency of the material, in contrast to the mineral character of the museum, give amazing color reflections that vary with the incidence of light onto the volume façades, allowing He to change his appearance during the day.

As evening falls, He becomes a big suspended lantern, a landmark that enlightens MAXXI and its piazza.

Photo: Alberto Sinigaglia, Courtesy Fondazione MAXXI

Click above image to view slideshow
Photo: Alberto Sinigaglia, Courtesy Fondazione MAXXI

The realization of He is the result of an experimental process and a multidisciplinary approach aimed at resolving both the engineering challenge of suspending the volume upon the square, both the manufacturing of the installation, involving skills, techniques and details typical of rigging, climbing and nautical science.

The need to minimize the structures found an answer in a superior ring realized entirely in stretch steel cables, which allows the suspension of the volume.

Photo: Alberto Sinigaglia, Courtesy Fondazione MAXXI

Click above image to view slideshow
Photo: Alberto Sinigaglia, Courtesy Fondazione MAXXI

The textile volume have been realized with a material commonly use in agriculture which have been handicraft manufactured with nautical details.

This has made possible the inedited use of the material, whose typical features could not allow the flatness of He's surfaces, and the interesting moiré effect from the superimposition of fabric.

Photo: Alberto Sinigaglia, Courtesy Fondazione MAXXI

Click above image to view slideshow
Photo: Alberto Sinigaglia, Courtesy Fondazione MAXXI

The design of the square is also ruled by the yellow color, by the out-of-scale logic and the use of materials out of their context.

Photo: Alberto Sinigaglia, Courtesy Fondazione MAXXI

Click above image to view slideshow
Photo: Alberto Sinigaglia, Courtesy Fondazione MAXXI

The garden below the textile volume is organized with a wooden platform and a lawn which defines a bank used as an informal seat. The seating system is designed with an ergonomics approach, enhancing the comfort during the layover. On the platform various large seatings are shaped with large backrests ensuring both the comfort of the layover and a playful use.

Photo: Alberto Sinigaglia, Courtesy Fondazione MAXXI

Click above image to view slideshow
Photo: Alberto Sinigaglia, Courtesy Fondazione MAXXI

Along the perimeter of the volume a timed system produces a light rain that drops on the platform underneath, defining the space and refreshing the visitors.

In the evening the platform become YAP event stage, recreating a new centrality in the museum square.

Photo: Alberto Sinigaglia, Courtesy Fondazione MAXXI

Click above image to view slideshow
Photo: Alberto Sinigaglia, Courtesy Fondazione MAXXI

Project Credits:

Project name: He
Office: bam! bottega di architettura metropolitana
Design team: Alberto Bottero, Valeria Bruni, Simona Della Rocca, Fabio Vignolo
Collaborators: Luca Giacosa
Location: Rome, Italy
Typology: Public space, temporary architecture
Site area: 500 mq
Design: Feb 2013 - May 2013
Construction period: May - June 2013
Client: Fondazione MAXXI
Pole structural project: Vittorio Calomeni
Tensostructure project: Davide Enrione
Rigging consultancy and anchoring supervision: Giorgio Giorgis
Tecnical supervision: Antonello De Luca
Pole and tensostructure production: ABC with Associazione Professionale Guide Alpine Gran, Paradiso e Canavese
Platform production: MAIDABROS
Lawn production: Flaminia Garden
Seating production: Zeppelin
Fabric volume production: SPECCHIOPIUMA
Lighting supply: ABC
Lighting project Paola Mastracci in collaboration with Luca Maneli
MAXXI technical coordinator: Silvia La Pergola, Valentina Zappatore



Comments:
Featured Competitions:
image
Register: Sep 30 / Submit: Oct 21
image
Register/Submit: Sep 1
image
Register: May 25 / Submit: Jul 13
image
Register: Jul 6 / Submit: Jul 30

Search News by Keyword:
Advertisement