Facebook Twitter Pinterest
NL Architects Completes De Kameleon
Posted: Friday, July 13, 2012 |

And even more completion news from Dutch firms today: NL Architects informed us that their project De Kameleon, a supersized housing block in Amsterdam, was just completed. The huge mixed-used project includes apartments, parking, and a new shopping center in the troubled neighborhood formerly known as Bijlmer.

Just completed: De Kameleon housing block in Amsterdam, the Netherlands by NL Architects (Photo: Marcel van der Burg)

Click above image to view slideshow
Just completed: De Kameleon housing block in Amsterdam, the Netherlands by NL Architects (Photo: Marcel van der Burg)

Project Description from the Architects:

The Bijlmer is the one area in the Netherlands that sometimes is considered a ghetto. At the moment the area is going through a radical renovation process: an attempt is being made to turn it into a regular Dutch suburb. Standard low-rise housing is introduced that replaces the 10 storey apartment buildings but also the green spaces in-between them. In spite of the new format, the Bijlmer remains exotic: it is the place to be for a sensational Roti or sundried Bats.

The Bijlmer features a fantastic elevated subway track, maybe the only suitable backdrop for an R&B video in the Netherlands…

Photo: Luuk Kramer

Click above image to view slideshow
Photo: Luuk Kramer

Photo: Luuk Kramer

Click above image to view slideshow
Photo: Luuk Kramer

De Kameleon is placed along the Karspeldreef, one of the main arteries in the area. It is quite a surprise that amidst the new ideology of the small scale such a large new building is projected…  

Kameleon is organized in horizontal slices. On ground floor is the new shopping center.
All shops are accessible directly from public space, there is no collective interior: Kameleon is not a Mall.

The supermarket, normally a bulky program with extensive impenetrable facades is embedded in smaller units that as such both differentiate and activate the ‘plinth’. There is one shortcut, The Passage, at 2/3rd of the length, creating an ‘8’. The 8 is good for circulation and good for business. From here an escalator connects to the next level, continuing the 8 in the 3rd Dimension. On the 2nd floor is one more supermarket; easily accessible from the public parking on the same level.

Photo: Marcel van der Burg

Click above image to view slideshow
Photo: Marcel van der Burg

Photo: Marcel van der Burg

Click above image to view slideshow
Photo: Marcel van der Burg

Photo: Luuk Kramer

Click above image to view slideshow
Photo: Luuk Kramer

Positioning the parking on top of the shops proofed to be cheaper than in a basement. The parking is ‘charged’ by the supermarket on one end and food court / fitness center on the other. Since these programs feature large floor to ceiling heights an extra parking level fits in. The residents will park their cars here.

The facade of the parking is open to the sides allowing natural ventilation.

A very large garden is placed on top of the parking. It includes 12 serious trees and a river!

The garden is surrounded by a four story housing block containing 168 apartments. The side facing the Karspeldreef is continuous to protect the garden from street noise and to create an ‘urban wall’; the other side facing the typical hexagonal green space is punctured. The gaps can be used as playgrounds and for BBQ’s.

Photo: Marcel van der Burg

Click above image to view slideshow
Photo: Marcel van der Burg

Photo: Marcel van der Burg

Click above image to view slideshow
Photo: Marcel van der Burg

Photo: Luuk Kramer

Click above image to view slideshow
Photo: Luuk Kramer

Photo: Luuk Kramer

Click above image to view slideshow
Photo: Luuk Kramer

The repetitive structure makes the project affordable. The rhythmic building bays of 8 meter and the parking and shopping grids correspond nicely. Every other carrying wall is extended to support the balconies and to provide privacy. The large balconies create dynamic patterns.

Winding stairs lead to the garden and differentiate the large courtyard.

A 10 story slab with 58 apartments rests on this flat Block. It creates a counterpoint to the horizontality and becomes a ‘billboard’ facing the subway. A Supersized window visually connects the elevated subway and the elevated garden that are precisely the same height.

Photo: Luuk Kramer

Click above image to view slideshow
Photo: Luuk Kramer

Photo: Luuk Kramer

Click above image to view slideshow
Photo: Luuk Kramer

Photo: Luuk Kramer

Click above image to view slideshow
Photo: Luuk Kramer

Photo: Luuk Kramer

Click above image to view slideshow
Photo: Luuk Kramer

Find also drawings and many more photos of De Kameleon in the image gallery below.

Photo: Luuk Kramer Photo: Luuk Kramer Photo: Luuk Kramer Photo: Luuk Kramer Photo: Luuk Kramer Photo: Luuk Kramer Photo: Luuk Kramer Photo: Marcel van der Burg Photo: Marcel van der Burg Photo: Marcel van der Burg Photo: Marcel van der Burg Photo: Marcel van der Burg Photo: Marcel van der Burg Photo: Marcel van der Burg Photo: Marcel van der Burg Drawing (Image: NL Architects) Drawing (Image: NL Architects) Drawing (Image: NL Architects) Drawing (Image: NL Architects) Drawing (Image: NL Architects) Drawing (Image: NL Architects) Drawing (Image: NL Architects) Drawing (Image: NL Architects) Drawing (Image: NL Architects) Drawing (Image: NL Architects) Drawing (Image: NL Architects) Drawing (Image: NL Architects) Drawing (Image: NL Architects) Drawing (Image: NL Architects) Drawing (Image: NL Architects) Drawing (Image: NL Architects) Drawing (Image: NL Architects) Drawing (Image: NL Architects) Drawing (Image: NL Architects) Drawing (Image: NL Architects) Drawing (Image: NL Architects) Drawing (Image: NL Architects)


Comments:
Featured Competitions:
image
Register: Sep 30 / Submit: Oct 21
image
Register: Jul 6 / Submit: Jul 30
image
Register: May 25 / Submit: Jul 13
image
Register/Submit: Sep 1

Search News by Keyword:
Advertisement