Facebook Twitter Pinterest
Taiyuan Theater IV by Yaohua Wang Architecture
Posted: Friday, February 03, 2012 |

Los Angeles architect Yaohua Wang - many may still remember his Nanjing Lab proposal - has sent us his latest project, a schematic design proposal for the experimental Xianghong Theater in Taiyuan, China.

Taiyuan Theater IV by Yaohua Wang Architecture (Image: Yaohua Wang Architecture)

Click above image to view slideshow
Taiyuan Theater IV by Yaohua Wang Architecture (Image: Yaohua Wang Architecture)

Project Description from the Architect:

Taiyuan Theater, which is a small scale experimental theater, located at a cross road in Taiyuan Yin Ze District.

The theater has two main spaces, stacking vertically. The performance space has been surrounded by sound proof glass, providing a unique view to the city context that creates an interesting relationship between city and private art activity. The back stage is under the performance space. Through a mechanical system, the stage in the performance space can be lowered down to connect to the back stage. Workers and equipments can commute between these two spaces through this mechanical system. At the same time, artists can elevate and disappear in front of the audience through this system. Therefore, there is a whole new dimension of dynamics been created for the performance.

Exterior (Image: Yaohua Wang Architecture)

Click above image to view slideshow
Exterior (Image: Yaohua Wang Architecture)

Exterior (Image: Yaohua Wang Architecture)

Click above image to view slideshow
Exterior (Image: Yaohua Wang Architecture)

Exterior (Image: Yaohua Wang Architecture)

Click above image to view slideshow
Exterior (Image: Yaohua Wang Architecture)

Exterior (Image: Yaohua Wang Architecture)

Click above image to view slideshow
Exterior (Image: Yaohua Wang Architecture)

On the outer shell, Taiyuan theater tries to blend together different types of tectonics and geometry, which are reacting to different internal functions and exterior aesthetic needs. Such as surfaces with creased edge, boxy beveled volume and mellow, rounded bumps.

The structural systems lifts the theater from the site, to free the ground, allowing the public to have an outdoor shelter space. Meanwhile, it creates this unique circulation sequence. Therefore, as the audience climbs up the stairs to get access to the theater, the entire site context around the theater is changing and also revealed.

On the east side of the theater, there is a billboard, which is showing information about the activity of the theater. Also structurally, the billboard balances the weight of the theater space.

Exterior (Image: Yaohua Wang Architecture)

Click above image to view slideshow
Exterior (Image: Yaohua Wang Architecture)

Exterior (Image: Yaohua Wang Architecture)

Click above image to view slideshow
Exterior (Image: Yaohua Wang Architecture)

Exterior (Image: Yaohua Wang Architecture)

Click above image to view slideshow
Exterior (Image: Yaohua Wang Architecture)

Exterior (Image: Yaohua Wang Architecture)

Click above image to view slideshow
Exterior (Image: Yaohua Wang Architecture)

Interior (Image: Yaohua Wang Architecture)

Click above image to view slideshow
Interior (Image: Yaohua Wang Architecture)

Interior (Image: Yaohua Wang Architecture)

Click above image to view slideshow
Interior (Image: Yaohua Wang Architecture)

Diagram (Image: Yaohua Wang Architecture)

Click above image to view slideshow
Diagram (Image: Yaohua Wang Architecture)

Diagram (Image: Yaohua Wang Architecture)

Click above image to view slideshow
Diagram (Image: Yaohua Wang Architecture)

Project Details:

Project: Taiyuan Theater IV
Architect: Yaohua Wang Architecture
Location: Taiyuan, China
Structural Engineer: Organization Group
Client: Xianghong Theater
Program: Experimental Theater
Size: 480 m²
Note: Schematic design proposal

Find more renderings, diagrams and sections in the image gallery below.

Exterior (Image: Yaohua Wang Architecture) Exterior (Image: Yaohua Wang Architecture) Exterior (Image: Yaohua Wang Architecture) Exterior (Image: Yaohua Wang Architecture) Diagram (Image: Yaohua Wang Architecture) Diagram (Image: Yaohua Wang Architecture) Diagram (Image: Yaohua Wang Architecture) Diagram (Image: Yaohua Wang Architecture) Diagram (Image: Yaohua Wang Architecture) Site Plan (Image: Yaohua Wang Architecture) Section (Image: Yaohua Wang Architecture) Section (Image: Yaohua Wang Architecture) Section (Image: Yaohua Wang Architecture) Section (Image: Yaohua Wang Architecture) Section (Image: Yaohua Wang Architecture) Section (Image: Yaohua Wang Architecture)


Comments:
Josh
Monday, February 06, 2012
i appreciate experimental design, but this takes a theater and sticks it into a spaceship...also if you take the time to make everything integrated, why wouldn't you make the billboard the same way (it just seems rather out of date with the architecture)? and just because you free the space underneath the theater, doesn't mean people would want to inhabit that space.

Frank from Miami!!!
Tuesday, February 07, 2012
what if what if what if . . . it's a very slick and beautifully executed design idea.

Josh, spare us the mundane observations and grow an imagination.

montaigne
New York
Wednesday, February 08, 2012
What is this?

It looks as though it is designed by a failed industrial designer trying his hand at architecture.

And it seems he has a publicist - Bustler, this is not architecture, or even a conceptual architectural project. Throwing dimension lines on a final fantasy spacecraft rendered by an obsessed Maya fanatic doesn't make this a theater, or a piece of architecture. And why is this even titled a theater for Taiyuan Yin Ze District? There is nothing about this project that has anything to do with anywhere.

Looking forward to all your other good posts...

Frank from Miami!!!
Wednesday, February 08, 2012
Looks like it has a lot to do with a highway and a billboard. That's 'somewhere' isn't it?

Josh
Monday, February 13, 2012
Frank from Miami,
Sorry my mundane observations are limited, but this is visual masturbation. Nothing more.

Jimbo
Singpoare
Wednesday, February 15, 2012
To sum up: it's a piece of crap.

James
Tuesday, April 03, 2012
montaigne. you sound like an old lady. If you old ladies can get over form, maybe we can have meaningful discussions as opposed to always talking about geometry,

This IS architecture, I do wonder about the space bellow though

Featured Competitions:
image
Register: Jul 6 / Submit: Jul 30
image
Register: May 25 / Submit: Jul 13
image
Register: Sep 30 / Submit: Oct 21
image
Register/Submit: Sep 1

Search News by Keyword:
Advertisement